Lai gan prioritāte ir Krišjāņa Kariņa (JV) valdības apstiprināšana, topošie koalīcijas partneri jau ir paspējuši vienoties arī par pirmajām amatu pārdalēm Saeimas komisiju sastāvā. Noprotams, ka pirmais savu krēslu varētu zaudēt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Jānis Dūklavs (ZZS).

To otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina potenciālā koalīcija, kuru pārstāvēja Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Gatis Eglītis (JKP), Daniels Pavļuts (A/P), Raivis Dzintars (NA) un Arvils Ašeradens (JV).

Politiķi sākotnēji gan uzsvēra, ka šobrīd visi koncentrējas tikai uz Kariņa valdības apstiprināšanu parlamentā, tomēr diskusijās atzina, ka viena vienošanās jau esot – "KPV LV" Saeimā pārņemšot Tautsaimniecības komisijas vadību.

Taujāts par iespējamām izmaiņām Dzintars diskusijā uzsvēra, ka sākotnēji esot jāredz, kāds spēku samērs būs trešdien gaidāmajā balsojumā un, kas notiks ar "KPV LV". Tikai pēc tam jau tālāk varēšot runāt par pārstāvniecību komisijās.

Savukārt Eglītis bija daudz kareivīgāks: "Mēs esam ar visvairāk balsīm – 16 –, mēs arī pretendēsim uz amatiem, kas varētu tikt pārdalīti."

Viņa izteikumus gan steidza notušēt Ašeradens, uzsverot, ka "mēs koncentrējamies uz balsojumu parlamentā, mēs neesam diskutējuši par šiem jautājumiem. Tiesa, nākamajās nedēļās tas būs svarīgs jautājums parlamentā". Ašeradenam piebalsoja arī Pavļuts, uzsverot, ka ir daudz nezināmo un prioritāte ir izveidot jauno valdību.

Tomēr Kaimiņš bija visatklātākais, sakot, ka valdības sarunās partijas jau ir vienojušās, ka Tautsaimniecības komisijai tiks mainīta vadība - "mēs esam vienojušies, ka "KPV LV" pārņem tautsaimniecības komisiju," uzsvēra politiķis.

Pēc šīs atklāsmes arī pārējie koalīcijas biedri atzina, ka tāda vienošanās tomēr esot, bet citu vienošanos, gan vēl neesot.

Jau ziņots, ka premjera amata kandidāts Kariņš (JV) rēķinās ar 61 balss lielu atbalstu topošajai valdībai, viņš paziņoja pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Jau vēstīts, ka pirmdien Saeimas "KPV LV" frakcijas sēdē lemts par politiskā spēka dalību Kariņa valdībā. 11 deputāti balsoja "par" un četri balsoja "pret". Aldis Gobzems balsojumā nepiedalījās, jo frakcijas sēdi neapmeklēja. Taču viņš jau iepriekš paziņoja, ka Kariņa valdību neatbalstīs.

Plānots, ka Kariņa biroju vadīs līdzšinējais Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks, savukārt viens no viņa padomniekiem būs iepriekšējo Saeimas sasaukumu deputāts Imants Parādnieks. Viņš būs padomnieks demogrāfijas jautājumos.

Iecerēts, ka trešdienas rītā jaunās valdības pārstāvji pulcēsies Saeimā, lai parakstītu visus sadarbības dokumentus. Pēc dokumentu parakstīšanas varētu sekot Saeimas balsojums par valdību.

Kariņa valdību bez "Jaunās Vienotības" veidos arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV" un partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

"Jaunā Vienotība" bez Ministru prezidenta amata uzņemsies atbildību par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Finanšu ministrs būs Jānis Reirs (JV), savukārt ārlietu – Edgars Rinkēvičs (JV).

Partija "KPV LV" uzņemsies rūpes par Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju, savukārt Jaunā konservatīvā partija – par Tieslietu ministriju, Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Iekšlietu ministrs būs Sandis Ģirģens ("KPV LV"), ekonomikas – Ralfs Nemiro ("KPV LV"), labklājības – Ramona Petraviča ("KPV LV"), tieslietu – Jānis Bordāns (JKP), satiksmes – Tālis Linkaits (JKP), izglītības un zinātnes – Ilga Šuplinska (JKP).

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" atbildēs par Aizsardzības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Veselības ministriju. Aizsardzības ministrs būs Artis Pabriks (A/P), par reģioniem atbildēs Juris Pūce (A/P), bet veselības ministre būs Ilze Viņķele (A/P).

Savukārt NA atbildēs par Kultūras ministriju un Zemkopības ministriju. Kultūras ministres amatā turpinās būt Dace Melbārde (NA), savukārt zemkopības ministra amatu ieņems Kaspars Gerhards (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!