Foto: DELFI

Lai izvēlētos jaunu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekli, visticamāk, jau šomēnes tiks sasaukta par nozari atbildīgā komisijas sēde, sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA).

Vispirms tiks izsludināts konkurss, pēc tam tiks dots laiks kandidātu pieteikšanai uz amatu, savukārt tad deputāti iztaujās kandidātus, pastāstīja Laizāne. Politiķe prognozēja, ka jaunu padomes locekli Saeima amatā varētu apstiprināt rudenī.

Līdzšinējam NEPLP vadītājam Aināram Dimantam darbs jāpamet no 9.jūlija, pēc Saeimas ārkārtas sēdes, kurā deputāti nobalsoja par viņa atbrīvošanu no amata, informēja Laizāne. Saeimas lēmums par Dimanta atbrīvošanu no padomes locekļa stājas spēkā trešdien, savukārt darbs viņam jāpamet no ceturtdienas.

Laizāne piebilda, ka tas nenozīmē, ka NEPLP paliks bez vadītāja, jo padomes locekļi no sava vidus var ievēlēt jaunu. Tā kā NEPLP bez Dimanta vēl ir četri locekļi, ir nodrošināts kvorums lēmumu pieņemšanai.

Jau vēstīts, ka Saeima trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata. Dimants bija arī padomes vadītājs, viņu amatā ievēlēja padomes locekļi.

Dimants sacīja, ka apsver vēršanos tiesā pret parlamenta trešdien pieņemto lēmumu vai vēršanos pie jaunievēlētā prezidenta Raimonda Vējoņa, kurš izteicis viedoklis, ka, viņaprāt, šis lēmums nav pareizs, un tas apdraud tās demokrātiskās vērtības, kuras ir Latvijā.

Mediju eksperte Anda Rožukalne iepriekš komentējusi, ka Saeimas komisijas lēmums par NEPLP vadītāja Dimanta atlaišanu liecina par deputātu vēlmi novājināt sabiedriskos medijus. Šāds komisijas lēmums uzskatāms par uzbrukumu neatkarīgam mediju regulatoram. Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš komentējis, ka vēlme atlaist Dimantu izskatās pēc politiska lēmuma.

Arī prezidents neatbalsta politiķu vēlmi atbrīvot no amata Dimantu. "Manuprāt, šis lēmums nav pareizs. Tas tiešām apdraud tās demokrātiskās vērtības, kuras ir Latvijā," intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" trešdien sacīja Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!