Jaunā partija (JP) iesaka piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni bijušajam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam par nopelniem Latvijas neatkarības atjaunošanā. Šādu aicinājumu ordeņa domei trešdien nolēma izteikt Jaunās partijas valde.
Valdes pārstāvis Jānis Krūmiņš norādīja, ka Jeļcina personīgā nostāja Baltijas valstu neatkarības atzīšanā ir nepārvērtējama un Jeļcins ir sniedzis ne tikai politisku un morālu, bet arī materiālu atbalstu.

Turklāt Jeļcins savulaik ir arī bloķējis Krievijas valsts domes lēmumus par ekonomiskajām sankcijām pret Latviju.

Krūmiņš atzina, ka šāds JP valdes lēmums ir nepopulārs, tomēr viņš norādīja, ka "simtiem ordeņu ir piešķirti nepazīstamiem cilvēkiem".

Triju Zvaigžņu ordenis ir augstākais valsts apbalvojums, ko piešķir par nopelniem valsts labā. Ordenis tika atjaunots 1994.gadā, bet pirms tam to pasniedza no 1924. līdz 1940.gadam, pirmās neatkarīgās Latvijas valsts laikā.

Ordenim ir piecas šķiras, kā arī trīs pakāpju goda zīmes. Pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordeņus pasniedz tikai valsts augstākajām amatpersonām.

Pagājušajā gadā valsts augstākais apbalvojums tika piešķirts 85 cilvēkiem, bet goda zīmes - 64.

Iepriekšējā prezidenta Gunta Ulmaņa prezidentūras sešos gados Triju Zvaigžņu ordenis pasniegts 626 cilvēkiem, bet ordeņa goda zīmes - 346 personām.

Kopš 1994.gada ordenis piešķirts visiem valstu vadītājiem, kuri viesojušies valsts vizītēs Latvijā un arī tiem, uz kuru vadītajām valstīm vizītēs devies Ulmanis.

Starp ordeņa saņēmējiem ir Norvēģijas un Zviedrijas karaļi, Vācijas prezidents Romāns Hercogs un citi pasaulē pazīstami politiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!