Foto: LETA
Saistībā ar izmaiņām ēdināšanas kārtībā Rīgas skolām radīta jauna vietne "pusdienlaiks.lv", kurā skolēnu vecākiem ir jāsamaksā līdzmaksājums, lai bērniem mācību iestādē tiktu nodrošinātas pusdienas. Vietne sākusi darboties pirmdien, un jau saskārusies ar tehniskām problēmām, par ko neapmierinātību pauduši skolēnu vecāki.

Rīgas dome jau iepriekš nolēma, ka daļai vecāku par bērna pusdienām izglītības iestādē nāksies piemaksāt 1-2 eiro dienā, kamēr daļai bērnu tiks saglabātas brīvpusdienas. Tas tika darīts, lai "pārtikas cenu un citu saistīto izmaksu straujā pieauguma apstākļos nodrošinātu prasībām atbilstoša ēdināšanas pakalpojuma nepārtrauktību pašvaldības izglītības iestādēs".

Līdz ar to no oktobra plānots ieviest līdzmaksājumu vecāko klašu skolēniem, lai segtu ēdināšanas pakalpojumu. Mazturīgo, trūcīgo, daudzbērnu ģimeņu bērniem, kā arī bērniem ar invaliditāti un bāreņiem brīvpusdienas plānots saglabāt.

Vecāki pauž kritiku

Lai varētu samaksāt un administrēt līdzmaksājumus, publiskā iepirkuma rezultātā izstrādāta platforma "pusdienlaiks.lv". Platformā vecāki var reģistrēties, lai noslēgtu distances līgumu un veiktu bezskaidras naudas norēķinus.

Uzņēmēju izvēlētajā digitālajā risinājumā būs iespēja atzīmēt kavējumus (iepriekšējā dienā līdz pulksten 21), lai sagatavotais ēdiens nenonāktu atkritumos, sekot līdzi ēdienkartei, kā arī izdrukāt QR kodu.

Tie vecāki, kuri centušies izmantot jauno kārtību un radīto vietni, "Twitter" ziņo par dažāda veida tehniskām problēmām. Daļa vēsta, ka vietne nepārtraukti piedzīvo darbības traucējumus. Esot arī gadījumi, kad vietnē nav izdevies noslēgt līgumu. Tāpat cilvēki ziņo par iztrūkstošiem vārdiem vietnes lietošanas noteikumos. Konstatētas arī citas dīvainības.

Iedzīvotāji sociālajos tīklos pauduši kritiku par jauno vietni, daloties pieredzēs par mēģinājumiem to izmantot.


Vairāki vecāki arī norādījuši, ka vietnē jāveic maksājums uz kādu Lietuvā reģistrētu bankas kontu.

Dome aicina uz sapratni

Kā skaidro domē, platformas pirmajās darbības stundās uzturētāji saņēma informāciju par periodiskiem darbības traucējumiem, tāpēc šobrīd turpinās intensīvs darbs, lai sistēmu testētu un pilnveidotu.

Rīgas pašvaldība ir informējusi visas savā pakļautībā esošās izglītības iestādes par iespējamām sistēmas nepilnībām, aicinot ikvienu būt pacietīgam un izturēties ar sapratni.

Kā norāda domē, visas iesaistītās puses savstarpēji sadarbojas, lai no pirmdienas, 3. oktobra, pakalpojums būtu pieejams iespējami augstākā kvalitātē. Arī ēdināšanas ārpakalpojuma sniedzēji ir apņēmušies rast risinājumu katras izglītības iestādes līmenī gadījumā, ja nākamās nedēļas sākumā vēl nebūs noslēgts līgums par norēķiniem.

Izmaiņas līdzšinējā pakalpojumā attiecas uz 249 Rīgas pašvaldības izglītības iestādēm jeb vairāk nekā 93 000 audzēkņu.

Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāvis Jānis Meija portālam "Delfi" pauda, ka šobrīd ir ļoti liels vecāku pieplūdums sistēmā, ņemot vērā, ka kopējais vecāku skaits, kuri varētu mēģināt pieslēgties sistēmai ir tuvu 100 000.

Patlaban visi Rīgas skolu ēdinātāji aktīvi komunicē gan ar vecākiem, gan ar platformas izstrādātāju par vecāku pieteiktajiem tehniskajiem jautājumiem, norādīja Meija.

"Aicinām vecākus būt saprotošiem par esošo situāciju! Pieļaujam iespēju, ka līdz pirmdienai visi vecāki vēl nebūs paspējuši noslēgt līgumu un jau šobrīd paralēli norit aktīvs darbs, lai neskatoties uz to, bērniem, kuri to vēlēsies, varētu dabūt siltas pusdienas," skaidroja asociācijas pārstāvis.

Vaicāts, kā tika izraudzīts tieši šis platformas izstrādātājs, proti, UAB “Corporate Services”, Meija atklāja, ka tika izskatīti divi iespējamie IT risinājuma izstrādātāji. Galvenais iemesls sadarbības uzsākšanai bijis izstrādātāja piedāvātā iespēja nodrošināt datu apmaiņu ar valsts un pašvaldības IT sistēmām.

Tādējādi, izvērtējot izstrādātāja piedāvājumu atbilstību pašvaldības izvirzītajām prasībām attiecībā uz funkcionalitāti, tika pieņemts lēmums uzsākt sadarbību ar platformas "pusdienlaiks.lv" izstrādātāju.

Ēdināšanas kārtība galvaspilsētā, it īpaši ņemot vērā pirmsvēlēšanu periodu, bijusi arī aktuāls jautājums vairākiem politiskajiem spēkiem. Šoreiz problēmu akcentējusi Rīgas domes "Saskaņas" frakcija, aicinot pāreju uz jaunu kārtību atlikt līdz 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!