Foto: DELFI

Jauna sabiedriska medija izveidošana Latvijā izmaksās 53 miljonus latu, un lauvas tiesu paredzēts iegūt no Eiropas Savienības fondiem un citiem ārvalstu finanšu instrumentiem, liecina Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) aprēķini, par kuriem informēja padomes pārstāve Sanita Blomniece.

Lai izveidotu jaunu Latvijas sabiedrisko elektronisko mediju, no valsts budžeta septiņu gadu laikā vajadzētu kopumā 9,5 miljonus latu.

NEPLP otrdien apstiprināja koncepciju "Par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi", kurā iekļauti trīs varianti turpmākajai Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas darbībai. NEPLP atbalstīja variantu, kas paredz jauna medija izveidi līdz 2018.gadam, apvienojot radio un televīziju. Tas nozīmē, ka ir viens uzņēmums ar vienotu vadību un redakciju.

Padome norādīja, ka sabiedrības vajadzībām atbilstoša sabiedrisko mediju telpas izveide ir viens no pamatnoteikumiem demokrātiskas sabiedrības pastāvēšanai un attīstībai.

Galīgais lēmums par jauna sabiedriska medija izveides modeli būs jāpieņem valdībai un Saeimai. Valdība šo jautājumu varētu skatīt maijā.

NEPLP atbalstītajam variantam par jauna medija izveidi līdz 2018.gadam kopumā vajadzēs 53 810 000 latu, liecina koncepcija. Lielāko daļu plānots iegūt no ES fondiem un citiem ārvalstu finanšu instrumentem – 41,5 miljonus, bet no valsts budžeta – 9,5 miljonus latu septiņu gadu laikā.

Šogad izpētes darbiem projekta īstenošanai būtu nepieciešami 40 tūkstoši no valsts budžeta, bet vēl tikpat lielu summu iecerēts piesaistīt no ārvalstu finanšu instrumentiem.

2013.gadā jauna medija izveidei no valsts budžeta vajadzēs 105 tūkstošus, 2014.gadā – 2,2 miljonus latu, 2015.gadā – 2,23 miljonus, 2016.gadā – 3,02 miljonus, 2017.gadā – 3,06 miljonus, bet 2018.gadā – 825 500 latu.

Saskaņā ar NEPLP iecerēm 2014.gadā jāsāk plānot ēku infrastruktūru, kā arī jāizstrādā un jāievieš sabiedriskā medija finansēšanas modelis. Ēku varētu būvēt, restaurēt vai iegādāties. 2013.gadā jāievieš jaunais pārvaldības modelis, bet satura veidošanas modeli jāsāk izstrādāt un ieviest no 2015. līdz 2017.gadam.

Viens koncepcijas variants gan ir lētāks par NEPLP atbalstīto variantu, savukārt viens – ar vēl lielākām izmaksām.

Variants par divu atsevišķu institūciju – Latvijas Televīziju (LTV) un Latvijas Radio (LR) – saglabāšanu, veidojot vēl trešo organizāciju, kam būtu multimediju platforma, izmaksātu 64,3 miljonus latu, no kuriem 11,4 miljonus saņem no valsts budžeta, bet pārējo summu piesaista no ārvalstu fondiem.

Savukārt variants par vienu mediju, kurš veido tikai ziņas, pārējo saturu iepērkot no neatkarīgajiem producentiem, izmaksātu 17,9 miljonus latu, no kuriem valsts budžeta finansējums būtu 3,1 miljons latu, bet pārējais no ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!