Foto: LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātās idejas par nodokļu celšanu fosilajai degvielai un ar fosilo degvielu darbināmām kā jaunām, tā lietotām automašīnām nav pārdomātas un izdiskutētas, informē partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV).

Politiskais spēks uzskata, ka tālredzīgi klimata politikas instrumenti ieviešami pārdomāti un saskaņā ar sabiedrības reālajām iespējām, savukārt EM sagatavotajā Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā laika periodam līdz 2030. gadam piedāvātās idejas par nodokļu celšanu fosilajai degvielai un ar fosilo degvielu darbināmām kā jaunām, tā lietotām automašīnām nav pārdomātas un izdiskutētas.

"Jebkuram priekšlikumam, kas saistīts ar būtiskām nodokļu maiņām, jābūt rūpīgi izsvērtam un vērstam uz sabiedrības nevienlīdzības mazināšanu, kas ir arī viens no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības izvirzītajiem mērķiem," skaidroja JV.

JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis uzsvēra, ka valdība Saeimā iesniegusi 2020. gada budžeta projektu, kurā nodokļi iedzīvotājiem netiek celti un kas ir vērsts uz to, lai pakāpeniski izlīdzinātu dzīves līmeni Latvijas cilvēkiem. "Idejas par jauniem nodokļiem, tai skaitā automašīnām un degvielai, ir pilnīgi nepamatotas un šāds ierosinājums ir absurds, ņemot vērā realitāti, īpaši Latvijas reģionos," uzskata politiķis.

Arī Arvils Ašeradens (JV) uzsvēra, ka EM ierēdņu sagatavotais dokuments, kurā ietvertas iepriekšminētās idejas, ir nekompetents un pārsteidzīgs. "Šādu no konteksta atrautu ideju virzīšana bezatbildīgā veidā rada trauksmi sabiedrībā un negatīvu reakciju pret iniciatīvām, kuru mērķis ir tālredzīga klimata politika," norādīja Ašeradens.

JV aicinās valdības koalīcijas partijas, kuru atbildībā ir Ekonomikas un Satiksmes ministrijas, apturēt dokumenta tālāku virzību un to būtiski pārstrādāt, ņemot vērā sabiedrības intereses. JV politiķi pārliecināti, ka kompetenti izstrādāta un ieviesta klimata politika patiesi var kalpot Latvijas ekonomikas attīstībai un sabiedrības labklājībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!