Partija "Jaunais centrs" (JC) pārsūdzējusi Administratīvās rajona tiesas lēmumu par vēlēšanu rezultātu atcelšanu Rēzeknē.
Viens no JC līderiem Rēzeknē Igors Ignatjevs aģentūrai LETA skaidroja, ka partija šādi rīkojusies, jo pastāvot iespēja, ka atkārtotajās vēlēšanās tai vairs neizdošoties savākt tikpat daudz vēlētāju balsu kā iepriekšējās.

Jāatgādina, ka tiesa apmierinājusi vairāk nekā 40 Rēzeknes domes deputātu kandidātu prasību anulēt pašvaldību vēlēšanu rezultātus Rēzeknē, jo notikusi masveidīga vēlētāju balsu uzpirkšana. Līdz ar to Rēzeknē būs jārīko jaunas pašvaldības vēlēšanas.

Par balsu pirkšanas gadījumiem stāstīja vairāki tiesā pieaicinātie liecinieki. Trīs no viņiem apliecināja, ka paši nobalsojuši par partiju "Jaunais centrs" - divi no viņiem par to saņēmuši piecus latus, bet viens - desmit latus. Liecinieki apgalvoja, ka viņiem norādīts, par kuru sarakstu jābalso un kuriem kandidātiem jāpievelk krustiņi.

Pēc liecinieku teiktā, pirms vēlēšanām balsu uzpircēji staigājuši "pa dzīvokļiem" un aicinājuši pārdot balsis. Vēlētāju uzpirkšana notikusi vēlēšanu iecirkņu tuvumā un sabiedriskās pulcēšanas vietās - pie veikaliem, autoostā un citur. Daļa vēlētāju uzpirkti par pāris pudelēm alkohola.

Pirms vēlēšanām, 11.martā, Rēzeknē policija aizdomās par vēlētāju balsu uzpirkšanu aizturēja divus kādas partijas atbalstītājus un tika ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 90.panta par vēlēšanu tiesību realizēšanas kavēšanu.

Drošības policija lietu nodeva Latgales tiesu apgabala prokuratūrai, bet abiem aizturētajiem kā drošības līdzeklis piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Drošības policija oficiāli apstiprinājusi, ka aizturētie maksājuši tiem vēlētājiem, kuri izvēli izdarījuši par labu partijai "Jaunais centrs".

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa pēc gandrīz septiņu stundu ilga tiesas procesa pagājušajā nedēļā atcēla Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātus. Līdz ar to būs jārīko atkārtotas Rēzeknes domes vēlēšanas.

Tiesa apmierināja vairāk nekā 40 Rēzeknes domes deputātu kandidātu prasību. Prasību tiesā iesniedza partijas "Jaunais laiks" (JL), apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), Tautas partijas, partijas "Latvijas ceļš", Tautas saskaņas partijas un Latvijas Zemnieku savienības pārstāvji, uzskatot, ka Rēzeknē notikusi vēlētāju uzpirkšana.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā no brīža, kad būs pilns sprieduma teksts, proti, no 24.marta.

Tā kā Administratīvā rajona tiesa ir atcēlusi Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātus, tiks pagarinātas līdzšinējās domes pilnvaras.

Kā ziņots, Rēzeknes pilsētā pēc balsu saskaitīšanas partija "Jaunais centrs" ieguvusi visvairāk balsu - par šo partiju nobalsojuši 5082 jeb 31,73% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie pašvaldību vēlēšanu rezultāti.

Par PCTVL nobalsojuši 921 iedzīvotāji jeb 5,75%. Gandrīz vienāds balsu skaits ir LSDSP, par kuru nobalsojuši 864 jeb 5,39% vēlētāju un "Savienībai Latgales sirds", par kuru nobalsojuši 863 iedzīvotāji jeb 5,38%.

Par partiju "Mūsu Latvijai" Rēzeknē balsojuši 852 jeb 5,32% vēlētāju.

Tautas partijai savas balsis atdevuši 794 vēlētāji jeb 4,95%, par Latvijas Pirmo partiju nobalsojuši 674 jeb 4,2% vēlētāju, savukārt par apvienība "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" balsojuši 609 jeb 3,8% vēlētāju.

Savienība "Latvijas ceļš" Rēzeknē ieguvusi 346 vēlētāju balsis jeb 2,16%, savukārt par centrisko partiju "Latvijas zemnieku savienība" nobalsojuši 343 jeb 2,14% vēlētāju.

Par Latvijas Sociālistisko partiju Rēzeknē nobalsojuši 283 vēlētāji, kas ir 1,76% no kopējā vēlētāju skaita, par partiju "Latgales gaisma" - 281 vēlētājs jeb 1,75% no kopējā vēlētāju skaita.

Saskaņā ar provizoriskajiem Rēzeknes domes vēlēšanu rezultātiem partija "Jaunais centrs" Rēzeknes domē būtu ieguvusi četras deputātu vietas no 13.

Tautas saskaņas partija (TSP) domē, pēc sākotnējām aplēsēm, ieguvusi divas deputātu vietas, pa vienai vietai ir partijai "Jaunais laiks" (JL), apvienībai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP), partijai "Savienībai Latgales sirds", partijai "Mūsu Latvijai", Tautas partijai (TP) un Latvijas Pirmajai partijai (LPP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!