Foto: F64

Ņemot vērā jaunā Covid-19 paveida izplatību, Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) brīdina par strauja Covid-19 uzliesmojuma iespējamību, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā(SPKC).

Kā atzīmē centrā, jaunajam koronavīrusa SARS-CoV-2 celmam ir lielāka izplatīšanās iespēja, izraisot intensīvu saslimstības pieaugumu arī tajos reģionos, kur epidemioloģiskā situācija nesen bija uzlabojusies un nostiprinājusies.

Piemēram, Lielbritānijā un Īrijā iepriekš saslimstība bija samazinājusies, bet līdz ar ierobežojošo pasākumu mazināšanu un jaunā Covid-19 paveida izplatīšanos infekcijas gadījumu skaits strauji pieaudzis. Jaunā koronavīrusa celma klātbūtne ir konstatēta vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs, tostarp Latvijā.

ECDC rekomendē ES dalībvalstīm īpaši uzraudzīt Covid-19 epidemioloģisko situāciju: pastiprināt cirkulējošo SARS-CoV-2 vīrusa celmu laboratorisko monitoringu, turpināt veikt epidemioloģiskās kontroles pasākumus Covid-19 infekcijas perēkļos, vērst pastiprinātu uzmanību Covid-19 izplatības ierobežojošiem pasākumiem sabiedrībā, pat ja šobrīd nav novērojama liela saslimstība, kā arī nepieciešamības gadījumā stiprināt epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Citu valstu pieredze liecina, ka plaša un strauja jauno SARS-CoV-2 vīrusa celma izplatīšanās izraisa daudz lielāku noslogojumu uz veselības aprūpes sistēmu un ievērojami palielina nāves gadījumu skaitu, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem vai cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. Lai mazinātu infekcijas izplatīšanos, ECDC aicina ievērot standarta piesardzības pasākumus un atteikties no ceļojumiem uz ārzemēm.

Līdz šim Latvijā sekvencēšanas rezultātā atklāti pieci jaunā Covid-19 varianta gadījumi. Visi inficētie cilvēki atgriezušies no ārvalstīm.

Neraugoties uz to, ka pēdējās nedēļas laikā Latvijā novērots neliels saslimstības ar Covid-19 samazinājums, ir nepieciešams panākt daudz mazāku saslimstību, lai epidemioloģiskā situācija būtu labāk kontrolējama.

Līdz ar to, kā uzsver SPKC, visiem Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi turpināt atbildīgi ievērot noteiktos drošības pasākumus, kas vērsti uz sociālās distancēšanās ievērošanu un līdz ar to mazināt vīrusa iespēju izplatīties.

Gan tirdzniecības vietu atvēršana, gan mācību process klātienē ir saistīti ar papildu riskiem, palielinoties kopējai cilvēku kustībai un kontaktiem sabiedriskajās vietās, ieskaitot sabiedrisko transportu. Tas ļautu izplatīties arī jaunajam koronavīrusa celmam un izraisītu vēl vienu saslimstības pacēlumu. Pie esošās saslimstības apmēriem Latvija to vairs nevar atļauties, norāda SPKC.

Latvijā joprojām saglabājas augsta saslimstība ar Covid-19 infekciju – vidēji vairāk kā 800 gadījumi dienā, bet slimnīcā katru dienu tiek ievietoti vairāk par 100 Covid-19 pacientiem, atzīmē SPKC.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Pēdējā diennaktī veikti 12 397 Covid-19 testi, reģistrēti 876 jauni saslimšanas gadījumi.

Saņemti ziņojumi par 19 mirušajiem: viens cilvēks 45-50 gadu vecumā, viens 55-60 gadu vecumā, septiņi 65-75 gadu vecumā, septiņi 75-85 gadu vecumā, trīs 85-95 gadu vecumā.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,1%

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 59 586 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!