Nepatiesas ziņas par savām studijām Latvijas Universitātes (LU) politikas maģistratūras studiju programmā sniedzis jaunais izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols — viņš studijas nevis pārtraucis, bet jau pirms pusotra gada par studiju programmas nepildīšanu no studijām atskaitīts.
Jau 1998. gada jūlijā M. Vītols no studijām LU atskaitīts, jo divu studiju gadu laikā nebija kārtojis ieskaites un eksāmenus, “Dienai” piektdien apstiprināja LU Studiju informācijas centrā. Taču līdz šim jaunais ministrs intervijās apgalvojis, ka pēc LU Vēstures un filozofijas fakultātes beigšanas iestājies maģistratūrā, kur studē politikas zinātnes, taču mācības uz laiku pārtraucis.

Jaunais izglītības ministrs tomēr neatzīst, ka būtu melojis vai noklusējis būtiskus faktus par savām studijām.

M. Vītols zināja, ka no studijām ir atskaitīts, taču jau nākamajā semestrī, tas ir, 2000. gada februārī iecerējis atjaunot studijas un studēt pēc individuāla mācību plāna, “Dienai” teica ministra padomniece Gunda Ignatāne. Ministrs nekad neesot melojis par savām studijām LU, jo nekad neesot apgalvojis, ka “ir students un studē”. Viņš tikai teicis, ka iesācis studēt un ir gatavs studijas turpināt, apgalvoja G. Ignatāne.

Pēc M. Vītola nominēšanas ministra kandidāta amatā “Diena” pirmo reizi vēlējās precizēt viņa saistību ar universitāti. Vaicāts, vai M. Vītols turpina mācības maģistratūrā, viņš atbildēja apstiprinoši. Biogrāfijā šis fakts gan nebija norādīts. Dienu pirms balsojuma Saeimā jautājums M. Vītolam tika uzdots vēlreiz. Viņš atbildēja, ka studē maģistratūrā politikas zinātnes un domā, ka mācības darbam netraucēšot.

Pēc tam, kad vairāki cilvēki bija izteikuši šaubas par M. Vītola studijām, viņš teica, ka paņēmis akadēmisko gadu un brīvajā laikā rakstot maģistra darbu. “Plānoju maģistratūru pabeigt, kaut arī esmu akadēmiskajā gadā, bet izglītību noteikti turpināšu,” sacīja M. Vītols.

Pēc uzticības saņemšanas Saeimā viņš bija izbrīnīts par preses lielo interesi — iepriekšējā izglītības ministre Silva Golde arī studējusi maģistratūrā, bet viņai neviens šādus jautājumus neesot uzdevis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!