Šodien Saeimas Tautsaimniecības komisija noraidīja gandrīz visas ierosmes likumā "Par ostām", ar kurām partija "Jaunais laiks" (JL) vēlējās noteikt valsts kontroli Rīgas ostā.
Komisija, vienīgi JL deputātiem balsojot "pret", atbalstīja priekšlikumu, ka Rīgas un Ventspils ostu valdēs būs četri valsts un četri pašvaldības pārstāvji.

Lai gan iepriekš darba grupa lēma, ka Rīgas un Ventspils ostu valdes priekšsēdētājus apstiprinās valdībā, pēc Ventspils mēra Aivara Lemberga uzstāšanās tika atcelta arī šī norma, paredzot, ka priekšsēdētājus ievēl pati valde.

Likuma grozījumos tika saglabāts vienīgi termins "atvasinātā publisko tiesību juridiskā persona" attiecībā uz Rīgas ostu, kas paredz tai sevišķu juridisko statusu. Šāds statuss netiks attiecināts uz Ventspils ostu.

Saeimas juristi skaidro, ka termins "atvasināta publisko tiesību juridiskā persona" paredz valsts tiesības iejaukties ostas lēmumos, ja tie nav likumīgi.

Kā pēc sēdes žurnālistiem norādīja JL frakcijas priekšsēdis Krišjānis Kariņš, viņš apbrīno Lemberga spēju suģestēt Saeimas deputātus, kas maina ilgi izstrādātas idejas dažu minūšu laikā.

JL turpinās sekot līdzi Rīgas ostai, teica Kariņš. JL joprojām Rīgas ostas darbu uzskatot par neveiksmīgu.

Kā pēc sēdes žurnālistiem norādīja deputāte Anna Seile (TB/LNNK), komisijas atbalstītā likuma redakcija paredz, ka valdība tomēr iegūs pilnvaras apstiprināt Rīgas ostas pārvaldes nolikumu. Seile atgādināja par Māra Grīnblata (TB/LNNK) priekšlikumu, kas paredz papildus astoņiem valdes locekļiem Rīgas ostā iecelt premjera izvirzītu valdes priekšsēdētāju.

Seile pieļāva, ka saistībā ar grozījumiem ostu likumā tiks meklēts kompromiss, par kuru vēl spriedīs partiju valdēs un frakcijās. Jau šodien sanākšot viņas vadītā darba grupa, lai "sakārtotu" šodien Tautsaimniecības komisijā nolemto.

Kā ziņots, 25.septembrī Saeima ar 54 balsīm "par" un 44 "pret" otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par ostām", kas paredzēja valsts ietekmes palielināšanu Rīgas un Ventspils ostās, nosakot, ka tajās būs četras valsts un trīs pašvaldību valdes locekļi. Taču Valsts prezidente neizsludināja grozījumus un atdeva tos Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!