Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu provizoriskie rezultāti nav ļoti pārsteidzoši, turklāt jaunais sastāvs ir spēcīgāks par līdzšinējo, sacīja politologs, sabiedrisko attiecību uzņēmuma "Mediju tilts" valdes loceklis Filips Rajevskis.

"Ir pārsteigums, ka "Vienotībai" ir četri mandāti nevis trīs, bet kopumā partija sevi pieteica ar ļoti nopietnu komandu, praktiski, izlika savus top politiķus," teica politologs, piebilstot, ka šī iemesla dēļ liels pārsteigums par "Vienotības" pārsvaru nav bijis.

Pārsteigums ir "Saskaņas" vājais starts. Esot interesanti, ka Tatjana Ždanoka "Latvijas Krievu savienībai" (LKS) spēj sastādīt pietiekoši nopietnu konkurenci uz to vēlētāju kopumu, kas vienmēr tika uzskatīts par "Saskaņas centra" monopolu, sacīja Rajevskis. Vienlaikus viņš neizslēdz, ka gadījumā, ja vēlētāju līdzdalība būtu bijusi lielāka, diez vai Ždanoka tiktu ievēlēta.

Rajevskis uzskata, ka kopumā vēlētāji izveidojuši spēcīgu komandu Latvijas pārstāvēšanai EP, spēcīgāku kā līdzšinējo. "Pozitīvi, ka Eiropas Parlamentā vairāk nebūs Aleksandrs Mirskis, jo diez vai viņu varēja uzskatīt par politiķi, kurš pārstāvēja Latvijas vēlētāju intereses. Arī tas, ka Alfrēds Rubiks (SC) nebūs. Pēc būtības, ir palielinājies cilvēku skaits, kuri ir spējīgi pārstāvēt Latvijas intereses, un "Vienotības" kandidāti tādi ir," teica Rajevskis.

Politiķa ieskatā ir pāragri spriest, kam un kādas sekmes, balstoties uz EP vēlēšanu rezultātiem, būs Saeimas vēlēšanās rudenī.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas EP vēlēšanās uzvarējusi partija "Vienotība", kas ieguvusi četrus mandātus no astoņiem. Savukārt pa vienam mandātam ticis četriem politiskajiem spēkiem - nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), partijai "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un LKS.

"Vienotību" EP varētu pārstāvēt Saeimas deputāti Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, kā arī pašreizējie EP deputāti Sandra Kalniete un Krišjānis Kariņš, "Saskaņu" - žurnālists Andrejs Mamikins, ZZS - Saeimas deputāte Iveta Grigule, nacionālo apvienību - pašreizējais EP deputāts Roberts Zīle, bet LKS - pašreizējā EP deputāte Tatjana Ždanoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!