Foto: LETA

Jaunais Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga turpinās strādāt pie lielākas ASV militārās klātbūtnes nodrošināšanas Baltijas valstīs, ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju pasaulē un reģionā, informēja vēstnieks.

Lielāka ASV militārā klātbūtne Baltijas valstīs ir Latvijas interesēs, pastāstīja Selga, norādot, ka līdzšinējie politiskie kontakti ar ASV administrāciju un Kongresu ir palīdzējuši stiprināt ASV militāro klātbūtni Baltijas reģionā, tai skaitā arī Latvijā, un ASV atbalsta turpināšanu Latvijas aizsardzības spēju celšanai.

"2018. gadā ASV pieņemtais lēmums par 170 miljonu dolāru liela finansiāla atbalstu Baltijas valstu drošībai, kā arī ievērojama līdzekļu palielināšana Eiropas atturēšanas iniciatīvai - no 4,8 miljardiem uz 6,5 miljardiem dolāru - ir tam konkrēts apliecinājums," pastāstīja Selga.

Vēstnieks atgādināja, ka 2019. gada maijā Latvijas Aizsardzības ministrija un ASV Aizsardzības departaments parakstīja ceļa karti Latvijas un ASV sadarbībai aizsardzības jomā turpmākajos piecos gados.

"Ceļa kartes parakstīšana apstiprina apņemšanos turpināt mērķtiecīgu un abpusēji izdevīgu sadarbību aizsardzībā. Latvija ir ieinteresēta atsevišķā daudzgadu finanšu atbalsta modelī Baltijas valstīm, kas ļautu fokusēties uz vērienīgāku spēju attīstīšanu," teica vēstnieks.

Tāpat vēstnieks norādīja, ka Latvijai ir svarīgi turpināt sadarboties ar ASV hibrīda rakstura apdraudējuma novēršanā.

Vēstnieks uzsver, ka ir svarīgi aktīvi kopt un attīstīt transatlantiskās attiecības, kā arī turpināt uzturēt aktīvu Latvijas un ASV politisko dialogu un vizīšu apmaiņu gan valdību, gan parlamentu līmenī.

Vēstnieka ieskatā ir jāturpina stiprināt Latvijas-ASV stratēģiskā partnerība drošības un aizsardzības jomā. Turpināms arī darbs abu valstu ekonomiskās sadarbības veicināšanā un tirdzniecības kontaktu paplašināšanā.

Simtgades gadā notikušais Baltijas valstu un ASV prezidentu samits Baltajā namā 3. aprīlī un šogad no 9. jūlija līdz 14. jūlijam notikusī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) darba vizīte ASV bija nozīmīgi notikumi valstu attiecībās un kalpoja kā spilgts apliecinājums Latvijas un ASV ciešajām attiecībām, kā arī skaidri iezīmēja turpmāk darāmos darbus, pastāstīja Selga.

Vēstnieks plāno turpināt aktīvi atbalstīt Latvijas radošo nozaru iespējas ASV tirgū - pašlaik uzmanība pievērsta Latvijas literatūras eksportam uz ASV. Ar Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas līdzekļu atbalstu Latvijas vēstniecība ASV organizē latviešu autores Ingas Gailes dalību ASV Kongresa bibliotēkas grāmatu festivālā 31. augustā Vašingtonā. Tāpat vēstniecība no 2019. gada jūnija līdz 2020. gada maijam sadarbībā ar Nacionālo kino centru vēstniecībā reizi mēnesī izrāda Latvijas filmas amerikāņu auditorijai. Rudenī plānoti arī vairāki ar mūzikas nozari saistīti projekti ASV.

Vēstnieka ieskatā ir svarīgi arī turpināt ciešu sadarbību ar mūsu diasporu ASV un sniegt tai atbalstu latviskuma uzturēšanā un kopšanā.

Kā ziņots, 1. augustā Valsts prezidents Egils Levits svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza akreditācijas vēstules jaunajam Latvijas vēstniekam ASV Mārim Selgam.

Darba gaitas Ārlietu ministrijā Selga uzsāka 1994. gadā Plānošanas grupā. Savas diplomātiskās karjeras laikā Selga ir ieņēmis dažādus amatus ministrijas centrālajā aparātā Rīgā, kā arī strādājis Latvijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Dānijā un ASV.

No 2008. līdz 2012.gadam Selga ir bijis Latvijas vēstnieks Ēģiptē, savukārt no 2016.gada ir Latvijas vēstnieks Ķīnā.

Selga amatā nomainīs Andri Teikmani, kurš pildīja savus amata pienākumus Vašingtonā no 2016. gada un patlaban vada Valsts prezidenta kanceleju.

ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris un ciešs sabiedrotais. Līdz pat Latvijas neatkarības atjaunošanai 1991. gadā ASV konsekventi realizēja PSRS okupācijas varas Latvijā neatzīšanas politiku un sniedza nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā, norādīja Ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!