Saeimas ceturtdien pieņemtais jaunais alkohola aprites likums, kas paredz, ka alkohola tirdzniecība drīkst notikt tikai slēgtās telpās, apdraudēs daudzu populāru vasaras kafejnīcu darbu.
Darba grupas, kas vērtēja jauno alkohola aprites likumu, vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem skaidroja, ka vasaras dārzos alkoholu varēs tirgot tikai tās kafejnīcas, kuras tos būs izveidojušas pie savām pamattelpām un alkohols tiks pārdots iekštelpās. Taču vairs nevarēs pastāvēt līdz šim daudzos laukumos populārās vasaras kafejnīcas, kurās tirgotava atrodas teltī, kioskā vai zem klajas debess.

Tādējādi, piemēram, Vecrīgā, Līvu laukumā, kas līdz šim vasarā kļuva par ļoti populāru alus cienītāju pulcēšanās vietu, alkoholu varēs iegādāties tikai restorāna "Kaļķu vārti" vasaras dārza apmeklētāji, jo to tirgos iekštelpās. Savukārt pārējos alus dārzos, kas tiek izveidoti tikai vasarā, alkoholu pārdot nevarēs.

"Gan jau uzņēmēji noteikti atradīs izeju šajā situācijā," tomēr drošs bija Zaķis.

Šīs normas lielākais pretinieks kreiso deputāts Andrejs Tolmačovs savukārt uzskata, ka šī likuma norma ir jāsvītro. Viņš norādīja, ka nav jādomā tikai par Vecrīgas alus dārziem, un jautāja, kāds būs kafejnīcu liktenis, piemēram, Jūrmalas pludmalē, kur vasarās tiek izveidotas teltis vai kioski, kuros pārdod arī alkoholu.

Latvijas alus darītāju asociācijas prezidentam Jānim Dūklavam minētās likuma normas bija pārsteigums, tādēļ viņš nevarēja komentēt, kā tas ietekmēs atklātās vasaras kafejnīcas un alus realizācijas apjomus.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs pozitīvi novērtēja jaunā likuma normas, jo uzskata, ka alkoholisko dzērienu tirdzniecības vietām ir jāatbilst elementārām prasībām, kuras nevar nodrošināt, piemēram, teltī.

"Kā var tirgot pārtiku un dzērienus kafejnīca Līvu laukumā, ja tai nav ūdens piegādes?" retoriski jautāja Danusēvičs.

Viņš teica, ka netiek jau aizliegta alkohola lietošana vasaras dārzos vispār un varēs turpināt strādāt tie, kas ir blakus kafejnīcām vai restorāniem.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien pieņēma jauno alkohola aprites likumu, kurš alu pielīdzina pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem un tādēļ uz to tiks attiecināti tie paši tirdzniecības ierobežojumi, tostarp aizliegums pārdot veikalos no pulksten 22 līdz 8.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!