Jaunajā mācību gadā sagaidāms studentu skaita pieaugums par 8% (aptuveni 8000), salīdzinot ar pērno gadu, un kopā būs aptuveni 110 000, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas preses sekretāre Līva Biseniece. Ministrija prognozē, ka kopumā visās augstskolās šajā mācību gadā būs ap 30 000 pirmā kursa studentu, kas salīdzinoši ir līdzīgi kā pērnā mācību gada sākumā.
No minētajiem 110 000 studentu tikai viena trešdaļa mācīsies par valsts budžeta līdzekļiem. Šajā mācību gadā durvis studentiem vērs 34 augstskolas un divas privātās koledžas. No minētajām augstskolām 14 ir juridisku personu dibinātas un pārējās ir valsts augstskolas.

Šogad augstskolu pulkam piepulcējusies viena privātaugstskola - Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju augstskola, kā arī divas privātās koledžas - Juridiskā koledža un Alberta koledža, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības un zinātnes departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis. Precīzākus datus par studentu un skolēnu skaitu Izglītības un zinātnes ministrija apkopos pēc 5. septembra, kad savu informāciju sniegs izglītības iestādes.

Rīgas Tehniskajā universitātē zinības apgūs aptuveni 13 tūkstoši studentu, no kuriem aptuveni trīs tūkstoši mācīsies pirmajā kursā. No minētajiem pirmā kursa studentiem gandrīz divi tūkstoši mācīsies par valsts līdzekļiem. Precīzākus datus augstskola vēl nav apkopojusi, jo vēl turpinās dokumentu pieņemšana no neklātienes nodaļā studētgribētājiem.

Latvijas universitātē (LU) šogad uzņemti 8517 studenti, no kuriem 3446 studēs pamatstudijās un kopumā LU mācīsies 31 740 studenti. Par valsts budžeta līdzekļiem no uzņemtajiem studentiem studēs 3446, informēja LU Studiju informācijas centra direktors Jānis Saulītis.

Šie skaitļi ir aptuveni, jo oficiālais atskaites punkts ir 1. oktobris, bet līdz tam ne visi studenti sāks mācības. Turklāt septembrī tiek atskaitīti tie studenti, kuri nav pildījuši savas saistības.

Pērn universitātē uzņemti 9250 studenti, no kuriem 6019 mācījās pamatstudijās. Kopā augstskolā studēja 33 942 studentu un no tiem pamatstudijās - 25 782. Par budžetu studēja 7048, no kuriem pamatstudijās - 5342.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē bez pirmajiem kursiem mācīsies - pamatstudijās klātienē - 2495 studenti un neklātienē - 2783 studenti. Maģistrantūrā klātienē šogad mācīsies 321 students, bet neklātienē - 566. Pamatstudijās kopumā mācīsies 5278 studentu, maģistrantūrā - 887. Pirmo kursu studentu skaitu augstskola pagaidām precizē. Valstī no visām augstskolām 82% ir valsts augstskolas, un pārējās ir privātās augstskolas. Pirms diviem gadiem - 1999. gadā mācības sāka 80 līdz 81 tūkstotis studentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!