Foto: AFP/Scanpix
2020./2021. gada medību sezonā lūšu medības sāksies no 1. janvāra, bet pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms noteikts 80 dzīvnieku. Lūšu medības turpināsies līdz noteiktā pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk par 31. martu, portālu "Delfi" informēja Valsts meža dienestā.

Šajā medību sezonā Valsts meža dienest aizliedzis medīt lūšu mātītes, ar kurām kopā ir iepriekšējā pavasarī dzimuši mazuļi. Tāpat dienests aicina nemedīt lūšus medībās ar dzinējiem bezsniega apstākļos.

Lēmums par lūšu medību termiņa saīsināšanu un pieļaujamā nomedīšanas apjoma samazināšanu pieņemts, izvērtējot lietderības apsvērumus, kas izriet no sugas labvēlīgas aizsardzības statusa un medību resursu ilgtspējīgas apsaimniekošanas nodrošināšanas. Vienlaikus dienestam ir tiesības noteikto lūšu nomedīšanas apjomu samazināt vai noteikt medību slodzes samazināšanas iespējas.

Par nomedītajiem lūšiem jāziņo

Pirms lūša pārvietošanas no vietas, kur tas ticis nomedīts, tas jānofotografē. Foto faila rekvizītu informācijai jāsatur nomedīšanas datums un GPS koordinātes. Tāpat pirms lūša pārvietošanas jāaizpilda dokuments par vilka vai lūša nomedīšanu. Kolektīvajās medībās šo pilda medību vadītājs, bet individuālajās – pats mednieks. Šis dokuments ir arī pamatojums nomedītā vilka vai lūša pārvietošanai.

Nākamās darba dienas laikā par lūša nomedīšanu jāpaziņo Valsts meža dienestam, visu informāciju nosūtot uz e-pastu medibas@vmd.gov.lv.

Mēneša laikā pēc lūša nomedīšanas medniekam Valsts meža dienestā jānokārto nepieciešamā dokumentācija par lūša ieguvi. Dokumentācijas aizpildes laikā medniekam jāiesniedz arī Valsts meža dienesta rīkojuma pielikums "Medību slodze un lūšu populācijas tendences", kas vajadzīgs lielo plēsēju monitoringa datu vākšanai.

Nomedītais lūsis jāsaglabā līdz paraugu nodošanai LVMI "Silava" speciālā lūšu monitoringa nodrošināšanai. Informāciju par nomedīto lūsi kopā ar mednieka kontaktinformāciju Valsts meža dienests nosūtīs "Silava", kura pārstāvis pēc tam sazināsies ar mednieku.

Dienestā atzīmē, ka pirms fotoattēla uzņemšanas jāaktivizē viedtelefona GPS atrašanās vietas atzīmēšanas funkciju un nedaudz jānogaida, citādi GPS koordinātes var nefiksēties vai arī fiksēties ar lielu novirzi. Lai precīzāk noteiktu atrašanās vietu, vēlams aktivizēt arī mobilo datu pieeju. "Android" viedtelefonu īpašnieki var izmantot bezmaksas aplikāciju "NoteCam", kas fotografēšanas vietas koordinātes uzrāda attēla stūrī. Ja GPS koordinātes foto faila informācijā fiksēt tomēr neizdodas, tās var pievienot ziņojumam arī citādā veidā.

Valsts meža dienests arī lūdz medniekus nepārsūtīt fotoattēlus caur aplikāciju "WhatsApp", jo šādi zūd faila informācijā esošās koordinātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!