Foto: Saeimas administrācija
Jaunveidojamai valdībai darāmo darbu būs ļoti daudz, un no tās tiek sagaidīta pievēršanās virknei prioritāro jautājumu, tostarp valsts drošībai, ekonomiskajai izaugsmei, gāzes tirgus liberalizācijai un dažādu iesākto reformu turpināšanai, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš sacīja, ka šodien sāks pirmo sarunu raundu par jaunā Ministru kabineta veidošanu, taču plānā nav runāt par valdības vadītāja amata iespējamām personālijām, bet gan pārrunāt tieši darāmos darbus.

“Pirmkārt, [jaunajai valdībai] jātrupina iekšējās un ārējās drošības uzlabošana, jo ģeopolitiskā situācija neuzlabojas. Vēl jātrupina gāzes tirgus liberalizācija, informācijas telpas stiprināšanas, ekonomiskais izrāviens. Iepriekšējā valdība nav spējusi nodrošināt stabilu un prognozējumu nodokļu politiku. Tāpat jāsamazina bāzes izdevumi - bez tā neiztikt,” darāmo darbu sarakstu uzskaitīja Valsts prezidents, piebilstot, ka Latvijai jādzīvo taupīgāk.

Turklāt jauno valdības vadītāju sagaida arī reformu izglītībā un medicīnā tālāka virzīšana līdz veiksmīgam iznākumam.

Vaicāts par jaunā premjera nepieciešamajām īpašībām amata pienākumu izpildei, Vējonis sacīja, ka valdībai jāveicina reformas un uzticība valsts varai, tāpēc premjeram jābūt izlēmīgam, jāspēj uzņemties kopumā atbildību par valdības darbus. Tāpat jaunajam Ministru prezidentam būtu jāmāk strādāt komandā un jāspēj ap sevi pulcināt komandu.

Valsts prezidents skaidroja, ka valdības vadītājam nepieciešams pilnīgs jaunveidojamās koalīcijas deputātu atbalsts. Savukārt vēlams, ka visiem jaunveidojamās valdības locekļiem būtu nevainojama reputācija.

Jau vēstīts, ka Straujuma pirmdien paziņoja par valdības demisiju.

Valsts prezidents Vējonis ceturtdien, 10. decembrī, sāks konsultācijas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunās valdības izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!