Foto: stock.xchng
Pirmās valstis, kas palikušas "aiz strīpas" iekļūšanai to valstu sarakstā, pēc kuru apmeklēšanas un atgriešanās Latvijā ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija, ir Igaunija un Lietuva, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) piektdien publicētais valstu saraksts.

Igaunijas 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 15,95, bet Lietuvas – 15,7.

Savukārt šonedēļ "dzeltenajā sarakstā" ir iekļuvusi Norvēģija (16,4) un Ungārija (19,2). Pagājušajā nedēļā šo sarakstu papildināja Slovēnija, Itālija un Slovākija.

Šobrīd SPKC "dzeltenajā sarakstā" ir vismaz 11 valstis, bet "sarkanajā", uz kurām SPKC vispār nerekomendē doties – 20. Tāpat šajā sarakstā iekļaujas ari citas sarakstos neminētas visas pasaules valstis, uz kurām SPKC aicina nedoties, ja nav īpašas nepieciešamības, kā arī uz tām ir aizliegti tieši starptautiskie pasažieru pārvadājumi.

Vislielākais saslimstības rādītājs ir Spānijā, Andorā un Monako. Augsts saslimstības risks ir arī Francijā, Maltā, Horvātijā, Rumānijā, Luksemburgā, Sanmarīno, Čehijā, Šveicē, Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Portugālē, Īrijā, Grieķijā, Itālijā, Lielbritānijā, Polijā.

Saraksts un pašizolācijas prasības stājas spēkā sestdienas, 5. septembra, pusnaktī. Savukārt pārvadājumu aizliegums stājas spēkā, sākot ar trešo dienu pēc saraksta publicēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!