Foto: Saeimas administrācija
Trešdien, 23. janvārī, Saeimā svinīga tika parakstīti 13. Saeimā pārstāvēto un valdību veidojošo politisko partiju sadarbības dokumenti: sadarbības līgums, Fiskālās disciplīnas līgums un Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā Ministru kabineta deklarācijas.

Dokumentus parakstīja partiju apvienības "Jaunā Vienotība", partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas (JKP), partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (NA) pārstāvji.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc teju sešpadsmit nedēļu gara valdības veidošanas procesa tam plānots pielikt punktu. Trešdien Saeima sanāks uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par uzticības izteikšanu Kariņa veidotājai valdībai.

Saeimas ārkārtas sēdi, kurā paredzēts balsojums par uzticības izteikšanu Kariņa izveidotajam Ministru kabinetam, plānots sasaukt pulksten 12.

Kariņa veidotās valdības galvenās prioritātes būs finanšu sistēmas sakārtošana, valsts drošības stiprināšana, tiesiskuma stiprināšana, administratīvi teritoriālās reformas īstenošana, veselības aprūpes sistēmas un izglītības sistēmas kvalitātes un pieejamības uzlabošana, obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšana, tautsaimniecības konkurētspējas, produktivitātes un investīciju apjoma paaugstināšana, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošana. To paredz politiķu kopīgi izstrādātie sadarbības dokumenti.

Plānots, ka Kariņa valdību bez "Jaunās Vienotības" veidos arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV" un partiju apvienība "Attīstībai/Par!".

Kariņa valdībā darbu turpinās četri ministri no iepriekšējā Ministru kabineta, līdzšinējos amatus saglabās divi ministri, savukārt divi ministri vadīs citas ministrijas.

"Jaunā Vienotība" bez Ministru prezidenta amata uzņemsies atbildību par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Finanšu ministrs būs Jānis Reirs (JV), savukārt ārlietu – Edgars Rinkēvičs (JV).

Partija "KPV LV" uzņemsies rūpes par Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju, savukārt Jaunā konservatīvā partija – par Tieslietu ministriju, Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Iekšlietu ministrs būs Sandis Ģirģens ("KPV LV"), ekonomikas – Ralfs Nemiro ("KPV LV"), labklājības – Ramona Petraviča ("KPV LV"), tieslietu – Jānis Bordāns (JKP), satiksmes – Tālis Linkaits (JKP), izglītības un zinātnes – Ilga Šuplinska (JKP).

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" atbildēs par Aizsardzības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Veselības ministriju. Aizsardzības ministrs būs Artis Pabriks (A/P), par reģioniem atbildēs Juris Pūce (A/P), bet veselības ministre būs Ilze Viņķele (A/P).

Savukārt NA atbildēs par Kultūras ministriju un Zemkopības ministriju. Kultūras ministres amatā turpinās būt Dace Melbārde (NA), savukārt zemkopības ministra amatu ieņems Kaspars Gerhards (NA).

Valdības veidošanas sarunas kopumā ilga aptuveni sešpadsmit nedēļas.

Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!