Desmitiem miljonu latu vērtā digitālās televīzijas ieviešanas līguma parakstītājs Tonijs Flanagans nav vienīgais, kas telekompānijas LNT ģenerāldirektoru Andreju Ēķi un Saeimas deputātu, ekspremjeru Vili Krištopanu (ZZS) vieno ar vērienīgo projektu - ar abiem vīriem saistīti cilvēki un uzņēmumi digitalizācijā pirms pāris gadiem iesaistījušies gan tepat Latvijā, gan ārzonā, ziņo laikraksts "Diena".
Digitālā TV

Laikraksts norāda, ka 2001.gadā ciparu TV projekta virzītājs, valstij pastarpināti piederošais Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs (DLRTC) noslēdza līgumus ar trim uzņēmumiem, kuru īpašnieki agrāk sadarbojušies ar Krištopanu - 6.februārī DLRTC ģenerāldirektors Guntars Spunde ar līgumsabiedrības "Heidelberga KS" pārstāvi Pēteri Rubeni vienojās par "juridisko apkalpošanu", liecina centrā veiktās Valsts kontroles revīzijas ziņojuma projekts. Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem "Heidelbergu" 1993.gadā dibinājusi Vācijas - Latvijas banka, kuras padomes priekšsēdētājs un galvenais akcionārs bija Krištopans.

Tā paša gada augustā DLRTC parakstīja vēl vienu līgumu par juridiskās palīdzības sniegšanu - šoreiz ar kādreizējā Vācijas - Latvijas bankas darbinieka un "Heidelbergas" līdzīpašnieka Laura Liepas advokātu biroju.

Liepa "Dienai" nav varējis pateikt, kuras DLRTC amatpersonas viņu uzmeklējušas, taču noliedza, ka tas būtu bijis Krištopans. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 1997.gadā, vēl būdams satiksmes ministrs, Krištopans ar Liepu noslēdza līgumu par sava biznesa pārvaldīšanu. Liepa gan laikrakstam sacījis, ka Krištopanam sniedzis vienīgi juridiskas konsultācijas.

Savukārt iepriekš - 2.aprīlī - digitālais centrs bija noslēdzis līgumu ar bijušā Vācijas - Latvijas bankas viceprezidenta Valda Purvinska uzņēmumu "VP Partneri". Vēl februārī Purvinskis kā konsultants pārstāvēja DLRTC, un viņš arī minēts kā kontaktpersona centra konsultāciju līgumā ar Lielbritānijas uzņēmumu "BBC Technology".

Šā gada oktobrī Purvinskis kļuva par Latvijas čempionu apvidus rallijā, kur viņa līdzbraucējs bija Ēķa vadītā LNT līdzīpašnieks Jānis Āzis. Pats Ēķis ir firmas "Mediju inovāciju fonds" (MIF) dalībnieks. Pērn jūnijā DLRTC ar šo firmu, kuras īpašnieks ir arī "Baltkom TV" vadītājs Pēteris Šmidre, parakstīja līgumu par jaunveidojamās ciparu televīzijas programmu paketēšanu.

Laikraksts atgādina, ka Ēķis 1998.gadā bija Krištopana ārštata padomnieks, bet gadu vēlāk ekspremjera draugs un biznesa partneris Anatolijs Bliks - cilvēks, kura vārds nav atrodams ne LNT īpašnieku, ne amatpersonu vidū - sarunās ar Skandināvijas koncerniem pārstāvēja Ēķa vadīto telekompāniju. Tās dibināšanas brīdī lielākā daļa LNT kapitāla daļu piederēja jau minētajai Vācijas - Latvijas bankai.

Jau ziņots, ka Bliks bijušo satiksmes ministru Krištopanu saistot ar Lielbritānijā reģistrētā "Kempmayer Media Latvia" (KML) direktoru Flanaganu - pēdējais vēl šogad pārstāvējis arī uzņēmumu "Baltic Forest Investments Limited". Šai firmai vēl pirms mēneša piederēja lielākā daļa kokrūpniecības uzņēmuma "Rīgas tonis", kura valdi pirms nepilna mēneša atstāja Bliks. Krištopans "Dienai" noliedzis, ka pazītu Flanaganu.

Tikmēr "Dienas" rīcībā nonākusi papildu informācija, kas apliecinot saikni starp uzņēmumiem "Kempmayer Media Limited" un "Grafton Entertainment Limited": bez tā, ka viens no "Kempmayer Media Limited" līdzīpašniekiem - firma "Patton Securities Limited" Īrijas galvaspilsētā Dublinā atrodas vienā adresē ar "Grafton Entertainment", Flanagana kolēģi no "Wilton Secretaries Limited" Lī Fokss un Džoanna Redmeina ieņem "Grafton Entertainment" direktora amatus. "Grafton Entertainment" pieder 75% TV5 pamatkapitāla, turklāt Īrijā reģistrētā firma Latvijā izveidojusi interneta portālu "TVnet".

"Grafton" un TV5 vārds līdz šim bieži minēts līdzās Ēķim, taču tiešu pierādījumu viņa saistībai ar noslēpumaino uzņēmumu nav, atzīmē laikraksts. Pirms pāris gadiem gan prese ziņoja, ka viņš bijis "Grafton Entertainment" pilnvarotais pārstāvis, taču pats Ēķis savu saistību ar TV5 noliedzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!