Foto: LETA

Ja Administratīvās apgabaltiesas noteiktais neapzīmogoto aplokšņu balsu pieskaitīšanas process ritēs raiti, likumā atļautais tuvākais datums jaunās Rīgas domes pirmās sēdes sasaukšanai, iespējams, varētu būt 29. septembris.

Šādu iespēju neizslēdza Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins, atbildot uz jautājumu par attiecīgo datumu. Tomēr Kokins arī norādīja, ka pašreizējā situācijā atturas prognozēt konkrētu sēdes datumu, kamēr vēl nav notikusi tiesas uzdotā balsu pieskaitīšana, apstiprināti gaidāmie jaunie rezultāti un veiktas pārējās normatīvajos aktos uzdotās procedūras. Reizē viņš uzsvēra, ka Rīgas Vēlēšanu komisija nekavēsies ar sēdes sasaukšanu.

No Kokina paustā secināms, ka, ja pēc 17. septembra vakarā gaidāmās neapzīmogoto aplokšņu zīmju rezultātu pieskaitīšanas Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija jaunos rezultātus varēs apstiprināt 18.septembrī, tad 29.septembris varētu būt pirmā diena, kad likums ļautu sasaukt domes pirmo sēdi.

Tomēr pašlaik nav droši nav zināms, kurā diena būs pirmais likumā atļautais datums Rīgas domes sēdes sasaukšanai, jo tas varētu būt atkarīgs gan no tā, kad Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija varēs lemt par rezultātu apstiprināšanu, gan no tā, kā tieši tiks rēķināta likuma norma, ka sēde sasaucama ne agrāk kā desmit dienas pēc rezultātu paziņošanas, gan, iespējams, citiem aspektiem. Tāpat saskaņā ar likumu sēde sasaucama ne vēlāk kā 20 dienas pēc rezultātu paziņošanas, kas pie iepriekš minētajiem nosacījumiem nozīmētu, ka, iespējams, sēdi būs jāsasauc ne vēlāk kā 8.oktobrī.

"Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā" noteikts, ka ne agrāk kā desmit dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas republikas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzaicina jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi. Kokins norādīja, ka Rīgas domes pirmā sēde tiks sasaukta saskaņā ar šo normu.

Vaicāts par citu normu likumā, kas gadījumā, ja tiesa nebūtu grozījusi vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, ļautu sēdi sasaukt agrāk, Kokins akcentēja, ka tiesa ir atcēlusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu, līdz ar to ir grozīts vēlēšanu komisijas lēmums un šī norma nav piemērojama. Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs uzsvēra, ka ir jāievēro likuma nosacījumi, jo, ja tiktu lemts par Rīgas domes sēdes sasaukšanu agrāk, nekā likumā paredzēts, šādu lēmumu arī varētu apstrīdēt tiesā.

Tiesas un CVK uzdoto neapzīmogoto aplokšņu zīmju pieskaitīšanu rezultātiem paredzēts organizēt 17.septembrī pēc ierastā darba laika. Kokins vērsa uzmanību, ka vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem tiesiskās attiecības ar Rīgas Vēlēšanu komisiju ir beigušās un ka viņi pašlaik strādā citos darbos. Lai veiktu neapzīmogoto aplokšņu zīmju pieskaitīšanu rezultātiem, trīs vēlēšanu iecirkņu komisijām katrai jābūt kvorumam. Lai būtu lielāka drošība, ka uz balsu skaitīšanu ieradīsies kvorumam nepieciešamais vēlēšanu iecirkņu darbinieku skaits, balsu pieskaitīšana tiek organizēta nevis 16., bet 17.septembrī, skaidroja Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs.

Tāpat jāņem vērā, ka balsu skaitīšana ir tehniski jāsagatavo, uzstādot datortehniku un nodrošinot nepieciešamās datorprogrammas darbību, norādīja Kokins, kurš pieļāva, ka balsu skaitīšana varētu ilgt līdz pusnaktij. Galīgie vēlēšanu rezultāti, ņemot vērā pieskaitītās balsis, varētu būt zināmi nākamajā dienā, 18. septembrī. Vaicāts, vai vēlēšanu rezultāti varētu būt pieejami piemēram, 18. septembrī plkst.1 vai 2 naktī, Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs pauda, ka nevar to solīt. Kad rezultāti būs apkopoti, tie tiks publicēti CVK uzturētajā mājaslapā.

Kā ziņots, CVK otrdien nolēma, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās neapzīmogoto aplokšņu zīmju pieskaitīšana rezultātiem trīs Rīgas vēlēšanu iecirkņos jāveic līdz ceturtdienai, 17.septembrim. Paredzēts, ka balsu skaitīšana notiks Rīgas Kongresu namā un tai varēs sekot līdzi mediju pārstāvji, kā arī līdz diviem pārstāvjiem no katra kandidātu saraksta.

Šāds lēmums pieņemts atbilstoši Administratīvās apgabaltiesas spriedumam, kurā uzdots veikt Rīgas domes vēlēšanu balsu pārskaitīšanu trīs Rīgas vēlēšanu iecirkņos, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes.

Pēc neapzīmogoto aplokšņu zīmju pieskaitīšanas rezultātiem Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijai un tās priekšsēdētājam Jurim Kokinam būtu jālemj par Rīgas domes pirmās sēdes sasaukšanu 21.septembrī plkst.10, šādu viedokli CVK komisijas sēdē pauda CVK loceklis Valdis Verners.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa pēc sēdes norādīja, ka juristiem atšķiras viedokļi, cik ilgā laikā pēc Rīgas Vēlēšanu komisijas gaidāmā lēmuma par rezultātu apstiprināšanu jāsanāk jaunievēlētajai Rīgas domei. CVK vadītāja norādīja, ka juristi, ar kuriem CVK konsultējas, uzskata, ka pirmā domes sēde būs jāsauc ne agrāk kā desmit dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu gaidāmās paziņošanas. Bērziņa atzina, ka Rīgas Vēlēšanu komisija nepieciešamības gadījumā šajā jautājumā var konsultēties ar Rīgas domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas juristiem.

CVK pārstāve Laura Zaharova informēja, ka pēc balsu pārskaitīšanas Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai būs jāpieņem jauns lēmums par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Minētais lēmums nebūs apstrīdams, jo tas tiks pieņemts atbilstoši tiesas spriedumam. Šo lēmumu arī nevarēs pārsūdzēt tiesā, pavēstīja Administratīvajā apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!