Foto: LETA
Apcietinātais bijušais Saeimas deputāts un iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) kopš pagājušās piektdienas joprojām uzturas Stradiņa slimnīcā, pastāstīja Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks.

Pagaidām nav zināms, cik ilgi Jaundžeikaram vajadzēs uzturēties slimnīcā, tas būs atkarīgs no ārstu prognozēm, taču bijušajam iekšlietu ministram ir pietiekami nopietnas veselības problēmas. "Izskatās, ka ilgi būs jāatrodas vēl. Par konkrētu diagnozi es neko pagaidām nevaru pastāstīt, jo tā vēl nav zināma. Ja ārsti viņu nolēmuši paturēt šeit, tas nozīmē, ka kaut kādas bažas ir," norādīja advokāts un piebilda, ka klientam ir problēmas ar sirdi un, iespējams, viņš saķēris infekciju.

Pašlaik Jaundžeikars vizuāli izskatoties labāk, nekā viņu advokāts redzējis piektdien, kad bijušo Saeimas deputātu aizveda uz slimnīcu. "Noteikti, ka slimnīca nāk par labu salīdzinājumā ar cietumu. Bet ar pašreizējo veselības stāvokli paturēt viņu apcietinājumā, mēs uzskatām, ka tā ir spīdzināšana," uzsvēra advokāts.

Advokāts jau vairākkārt prokuratūrai lūdzis grozīt drošības līdzekli Jaundžeikaram, taču neveiksmīgi. Advokāti gan tagad apsverot vērsties tiesā ar lūgumu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamību.

Advokāts domā, ka cietuma ārsti nav specializējušies tādās specifiskās nozarēs kā kardioloģija, tāpēc Jaundžeikaru vajadzēja nogādāt slimnīcā. "Viņam tiešām ir dažas nopietnas problēmas ar sirdi. Diagnoze jau nav tagad parādījusies, tā apcietinājuma dēļ ir sākusi progresēt," klāstīja advokāts.

Jaundžeikars palātā tiek apsargāts, piebilda advokāts.

Jau ziņots, ka Jaundžeikaram Rīgas Centrālcietumā pagājušajā piektdienā kļuvis slikti un cietuma darbinieki pie viņa izsaukuši ātro palīdzību. Mediķi viņu aizveduši uz slimnīcu.

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūguma Rīgas Centra rajona tiesa 3.novembrī Jaundžeikaram piemēroja apcietinājumu. Viņa lietu gan tagad izmeklē prokurore Viorika Jirgena.

Jaundžeikara kriminālprocess satur valsts noslēpumu un atzīts par slepenu.
Bijušajam iekšlietu ministram un Nacionālās drošības komisijas vadītājam inkriminēti divi Krimināllikuma panti ‒ valsts noslēpuma izpaušana un korespondences izpaušana.

Pēc izmeklēšanas uzskata, Jaundžeikars ir uzkūdījis kādu KNAB amatpersonu izpaust viņam valsts noslēpumu. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Jaundžeikara lietā ir trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB darbiniece izmantojuši starpnieku.

"Nekā personīga" uzsvēra, ka kūdīšanas galvenais ierocis ir nauda. Cik tika maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, noskaidros izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojas, jo atrodas uz brīvām kājām.

Prokuratūra apstiprināja, ka bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara lietas ietvaros arī noskaidros, kurš, iespējams, noplūdinājis viesnīcā "Rīdzene" noklausīto sarunu ierakstus.

Šīs sarunas, iespējams, ir daļa no tā dēvētās oligarhu lietas.

Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nolēmis Jaundžeikara lietai pievienot kopš vasaras Drošības policijas izmeklēto kriminālprocesu par operatīvās informācijas noplūdi saistībā ar plānotajām kratīšanām oligarhu lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!