Pēc līdzšinējā Valsts policijas (VP) priekšnieka Jāņa Zaščirinska oficiālas atstādināšanas no amata jaunu policijas priekšnieku Ministru kabinetam (MK) vajadzētu apstiprināt ne vēlāk kā divu nedēļu laikā, norādījis iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP).
"Kad valdība apstiprinās manu trešdienas lēmumu par Zaščirinska atbrīvošanu, nebūs laika ilgi vilcināties ar jaunu priekšnieku kandidātu izvirzīšanu. Ideāls variants būtu, ja tas viss notiktu jau nākamajā valdības sēdē," atzina Jaundžeikars.

Ministrs plāno izvēlēties aptuveni trīs nopietnus VP priekšnieka kandidātus, no kuriem viens tiks izvirzīts apstiprināšanai Ministru kabinetā. "Jau šobrīd ir daudz kandidātu VP priekšnieka vietai gan no centrālās, gan no rajonu VP iestādēm," pastāstīja Jaundžeikars, taču no konkrētu personu vārdu nosaukšanas ministrs atturējās.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošas informācijas, visreālākais nākamā VP priekšnieka amata kandidāts varētu būt Rīgas Galvenās policijas pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis, kas savulaik bijis gan Limbažu rajona Policijas pārvaldes priekšnieks, gan kriminālpolicijas priekšnieks, gan spekulācijas apkarošanas inspektors, gan arī VP pulkvedis un VP priekšnieka vietnieks.

Jaundžeikars šo faktu komentēt nevēlējās. Raidījumā "Panorāma" Jaundžeikars nenoliedza iespēju, ka VP priekšnieka pienākumu izpildītājs varētu būt arī Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieks Arvīds Marhels.

Kā jau ziņots, iepazīstoties ar īpašās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par traģēdiju Valmieras rajona Policijas pārvaldē, kur 30.jūlijā Iekšlietu ministrijas (IeM) darbinieks nošāva divus policistus, Jaundžeikars šodien nolēma no amata atbrīvot Zaščirinski.

"Izmeklēšanas rezultātā konstatēta virkne nepilnību VP un IeM Informācijas centra darba organizēšanā," teica Jaundžeikars. Ministrs uzsvēra, ka pēdējā laika notikumus policijā veicinājis ievērojami zemais darba organizētības līmenis.

Jaundžeikars atzina, ka lēmumu par Zaščirinska atstādināšanu pieņēmis tikai trešdien, iepazīstoties ne tikai ar faktiem par Valmieras traģisko gadījumu, bet arī ar iepriekš veiktajiem auditiem par darbu policijā. "Ir pienācis laiks, kad kardināli jāmaina attieksme un darbība policijā," paziņoja ministrs. Viņš uzskata, ka jāsāk domāt par jaunu policijas vadītāju, kuram ir svaigas idejas un progresīvāka domāšana.

"Zaščirinskis ir izdarījis daudz, bet nav paveicis to, ko gaidīju. Viņam trūkst kolektīva darba organizēšanas spējas," trešdien preses konferencē teica Jaundžeikars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!