Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kurš darbojas politiķu veidotajā komisijā, kas ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadībā pēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova darbību, uzskata, ka KNAB konstatētie pārkāpumi būtu pietiekams pamats tā vadītāja atbrīvošanai no amata.
Paužot savu personisko viedokli, Jaundžeikars teica, ka Loskutovs ir pārkāpis likumu, jo nav savas iestādes darbībā nodrošinājis likuma ievērošanu.

"Lēmumu par Loskutovu pieņems valdība un vēlāk arī Saeima, taču es personīgi domāju, ka viņš ir pieļāvis likuma pārkāpumu, kas ir pamats atbrīvošanai no darba," sacīja Jaundžeikars.

Loskutova darbības izvērtēšanai izveidotajā komisijā strādā arī Saeimas deputāts Juris Dalbiņš (TP), tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) un aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP).

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), kura pārraudzībā atrodas KNAB, 24.septembrī pret Loskutovu ierosināja disciplinārlietu un līdz izmeklēšanas beigām viņš atstādināts no amata.

Valsts kontroles (VK) revīzijā par KNAB darbu 2006.gadā konstatēti ilgstoši pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā. Tā kā operatīvo līdzekļu izlietojums saistīts ar valsts noslēpumu, pilna informācija par pārkāpumiem netiek sniegta.

Kā secināts VK veiktajā revīzijā par KNAB operatīvās darbības finanšu līdzekļu uzskaiti 2006.gadā, KNAB, nenosakot kārtību, kādā veicama materiālo vērtību iegāde un realizācija, kā arī nenosakot materiālo vērtību realizācijas rezultātā iegūto naudas līdzekļu atspoguļošanu operatīvo līdzekļu finanšu uzskaitē, radījis krāpšanas iespējamības risku.

Pēc Ministru kabineta izveidotās komisijas vadītāja, ģenerālprokurora Jāņa Maizīša lūguma saistībā ar nepieciešamību sagatavot komisijas ziņojumu par KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova atbilstību amatam, Valsts kontrole ir noņēmusi slepenības statusu daļai no šīs revīzijas starpziņojuma.

Revīzijā arī secināts, ka KNAB izdevumus, kas radušies dažādu materiālo vērtību iegādes rezultātā, atzīstot pārskata perioda izdevumos, rīkojušies saskaņā ar instrukciju.

Materiālās vērtības, kas KNAB iegādātas no operatīvajiem līdzekļiem un lietojamas ilgāk nekā gadu, atzīstot pārskata perioda izdevumos, nevis ilgtermiņa ieguldījumu sastāvā, nesniedz patiesu priekšstatu par KNAB finanšu pārskatā uzrādītiem iestādes rīcībā esošajiem aktīviem, secinājusi Valsts kontrole.

Lai nodrošinātu patiesu informācijas atklāšanu par KNAB finanšu pārskatā uzrādītiem iestādes rīcībā esošajiem aktīviem, Valsts kontrole iesaka izvērtēt iespēju materiālās vērtības, kas iegādātās no operatīvajiem līdzekļiem un ārvalstu finanšu palīdzības un ko paredzēts izmantot ilgāk nekā gadu, uzskaitīt un novērtēt kā ilgtermiņa ieguldījumus un finanšu pārskatā atspoguļot bilances aktīvu sastāvā.

Savukārt, lai nodrošinātu materiālo vērtību iegādes un realizācijas procedūru atklātumu personām, kam ir atļauja pieejai slepeniem valsts noslēpuma objektiem, būtu nepieciešams pilnveidot iekšējos normatīvos aktus, nosakot kārtību, kādā veicama materiālo vērtību iegāde un realizācija, kā arī nosakot materiālo vērtību rezultātā iegūto naudas līdzekļu atspoguļošanu operatīvo līdzekļu finanšu uzskaitē.

Lai pārbaudītu iespējamos pārkāpumus KNAB, ir ierosinātas vairākas pārbaudes. Gala rezultātam par Loskutova iespējamajiem pārkāpumiem jābūt sagatavotam līdz 15.oktobrim.

Prokuratūrā ir pabeigta Loskutova pārbaude un viņa rīcībā nav konstatēti būtiski pārkāpumi, ir paziņojis ģenerālprokurors Jānis Maizītis, norādot, ka nav pamata uzsākt kādus kriminālprocesus, jo KNAB nav veikti nekādi noziedzīgi nodarījumi.

Ģenerālprokuratūrā notika kārtējā izmeklēšanas komisijas sēde un pretēji iepriekš izskanējušajai informācijai, ka gala lēmums varētu būt zināms šodien, Maizītis komisijas gala lēmumu sola paziņot pirmdien, kad komisija savu darbu turpinās.

Pēc Maizīša teiktā, komisijā joprojām notiekot nopietnas diskusijas, tās locekļu vidū ir dažādi viedokļi par Loskutova darbību. Maizītis uzsvēra, ka joprojām nav skaidrs, kādā veidā šis gala lēmums ir jāpieņem - vai tas būs balsojums vai kā citādi. Maizītis jau iepriekš paudis viedokli, ka nav izstrādāta kārtība, kādā šāda veida komisijai jāstrādā un kādā veidā jāpieņem lēmums. Viņš arī šodien atzina, ka šādā komisijā būtu jāstrādā arī profesionāļiem, ne tikai politiķiem, kuri gan uz komisijas sēdēm gatavojoties ļoti nopietni un spējot juridiski pamatot savu viedokli.

Komisija secinājusi, ka KNAB slepenajā grāmatvedībā nav ievērotas visas grāmatvedības normatīvajos aktos ietvertās normas, slepenība esot augstāk vērtēta nekā likumdošanas normu ievērošana.

Vienlaikus Maizītis atzina, ka prokuratūras pārbaudē nav konstatēts, ka kādas KNAB iegādātās vērtības būtu pazudušas vai to trūktu. Pārkāpumi grāmatvedības uzskaitē ir, to prokuratūra neapšauba, un Maizītis norāda, ka liela daļa pārbaudē secinātā sakrīt ar VK revīzijā atklāto.

Pārbaudē arī atklāts, ka KNAB nav izveidots pietiekami drošs kontroles mehānisms grāmatvedības vešanā, tādēļ būtu jāizstrādā un jāievieš atsevišķas instrukcijas, tomēr šie pārkāpumi nevar tikt attiecināti uz kāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Pārbaudes rezultāti nosūtīti arī valdībai, tie tiks pievienoti arī komisijas gala ziņojumam.

Maizītis, vaicāts par to, vai kā komisijas priekšsēdētājs no politiķiem nav izjutis kāda veida spiedienu, atbildēja īsi un pārliecināti: "Man ir sava pārliecība un viedoklis, manu viedokli neviens nav spējīgs ietekmēt."

Kā sacīja Loskutovs, viņu nepārsteidz prokuratūras pārbaudes rezultāti, tostarp sniegtā informācija, ka KNAB nav veikti noziedzīgi nodarījumi. "Man nekad par to nav bijis šaubu, ka šādas darbības birojā nenotiek," uzsvēra Loskutovs.

Mantas un finanšu audits KNAB esot labi organizēts, taču par atklātajiem pārkāpumiem grāmatvedības uzskaitē Loskutovs ir informēts un piekrīt VK konstatētajam. Trūkumus KNAB sola novērst līdz šā gada beigām, kam piekritusi arī VK.

Loskutovs nevēlas prognozēt komisijas gala lēmumu, jo ne tikai viņam kā komisijas objektam, bet arī komisijas locekļiem neesot saprašanas, kādā veidā tas jāpieņem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!