Foto: LETA

Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) jāpilda solījums par tikai 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, portālam "Delfi" norādīja Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Neminot konkrētus amatpersonu vārdus, Bērziņš vērsa uzmanību uz "atsevišķu amatpersonu solījumiem, ka Latvijā netiks uzņemti vairāk par 250 bēgļiem". Jānorāda, ka NA iepriekš tikās ar Straujumu un tikšanās laikā premjere solīja, ka Latvija nākamajos piecos gados brīvprātīgi neuzņems bēgļus.

NA ieskatā Junkera piedāvājums liecina par haotisku rīcību. "NA un, domājams, arī daļa sabiedrības no Junkera sagaidīja piedāvājumu tam, kā samazināt, apturēt bēgļu plūsmu. Taču to mēs nesagaidījām - piedāvātais risinājums ir cīņa ar sekām, nevis cēloņiem," skaidroja Bērziņš.

Pēc viņa teiktā Latvijas pozīcijai jābūt skaidrai, turklāt jābūt skaidrībai par turpmāko rīcību Vidusjūras reģionā un robežu stiprināšanu reģionā, ja nepieciešams, pat ar militāro spēku klātbūtni. Tāpat jācīnās ar kontrabandistiem, kas pelna, pārvadājot patvēruma meklētājus u.c.

Vērtējot Junkera piedāvājuma ietekmi uz koalīciju, Bērziņš atgādināja, ka arī Straujuma norādījusi, ka Latvija ir par brīvprātīgu bēgļu uzņemšanu un šī pozīcija jāsaglabā. "Jāņem vērā arī Latvijas īpašais statuss mūsu vēstures dēļ," piebilda NA līdzpriekšsēdētājs.

Savukārt par valdības krišanu bēgļu jautājuma dēļ NA nerunā. "NA ir nākusi, lai strādātu valdībā," teica Bērziņš un atgādināja NA nostāju - ja, pametot valdību, NA varētu panākt to, ka Latvija neuzņem bēgļus, apvienība to darītu. Savukārt citos gadījumos tas netiek apsvērts.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien paziņoja par plānu, kurā dalībvalstīm piedāvāts palielināt uzņemamo patvēruma meklētāju skaitu par 120 tūkstošiem.

Tas nozīmē, ka kopējais ES uzņemamo patvēruma meklētāju skaits sasniegs 160 tūkstošus cilvēku.

Iepriekš valdība vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, taču atbilstoši Junkera piedāvājumam, Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!