Foto: LETA

Koalīcijā ietilpstošās partijas Nacionālā apvienība (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nepieļauj kompromisa iespēju bēgļu jautājumā.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka papildu 526 bēgļu uzņemšanai partija nepiekritīs.

NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pauda līdzīgu nostāju. Viņš norādīja, ka, ja iespējamais kompromisa variants ietvertu papildu bēgļu uzņemšanu, tad partija to neatbalstītu.

Koalīcijas partijām piektdien ārkārtas sēdē neizdevās vienoties par 526 papildu bēgļu uzņemšanu, ko paredz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvājums par bēgļu sadali Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība") pirmdien, 14.septembrī, dosies uz Tieslietu un iekšlietu ministru padomi Luksemburgā bez Latvijas pozīcijas attiecībā uz Junkera piedāvājumu.

Latvija ir vienīgā valsts ES, kas nav piekritusi papildu bēgļu sadalei, liecina amatpersonu paustais. Koalīcijas vadošā partija "Vienotība" brīdinājusi par sekām šādai situācijai, norādot, ka tas var atstāt ietekmi uz Latvijas ekonomiku un drošību.

Vienlaikus "Vienotība" ar vēstuli vērsusies pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, lūdzot sasaukt Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdi, lai rastu risinājumu iekšpolitiskās situācijas noregulēšanai un nodrošinātu pilnvērtīgu Latvijas līdzdalību valstij saistošu Eiropas Savienības (ES) kopējo jautājumu risināšanā bēgļu jautājumā.

Vēstuli parakstījuši "Vienotības" NDP locekļi premjerministre Laimdota Straujuma, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Iepriekš valdība vienojās, ka labprātīgi uzņems 250 bēgļus. Savukārt trešdien EK prezidents Žans Klods Junkers nāca klajā ar ierosinājumu par papildu bēgļu uzņemšanu. Saskaņā ar Junkera piedāvājumu, Latvijai vajadzētu uzņemt vēl papildu 526 bēgļus.

Jaunais plāns par patvēruma meklētāju izvietošanu ES valstīs, kas paredzēs kvotu sistēmu, ir jāīsteno obligātā kārtā, trešdien runā Eiropas Parlamentā paziņoja EK prezidents Žans Klods Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!