Foto: Valsts vides dienests
Jauni piesārņojuma avoti Ādažu Vējupē nav tikuši atrasti, informēja pašvaldībā.

Turpinot Vējupes piesārņojuma avota meklēšanas un neitralizēšanas pasākumus, pašvaldība ceturtdien organizēja ūdenstilpes gultnes apsekošanu ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālistu – ūdenslīdēju palīdzību.

Iepriekš, 7. aprīlī, veicot līdzīgus darbus, ar ūdenslīdēju spēkiem krastā tika izvilkti vairāki konteineri. Tā kā iepriekš upei pieguļošajā teritorijā tika atrastas vairākas 200 litru tilpuma mucas, šodien pašvaldība nodrošināja arī tehnikas klātbūtni. Ja gadījumā šādas mucas upē tiktu atrastas, to izcelšana tikai ar ūdenslīdēju spēkiem būtu neiespējama. Lai arī šīs dienas veikto darbību rezultātā piesārņojuma avoti netika atrasti, pašvaldība turpinās Vējupes monitoringu un atkārtota piesārņojuma pazīmju gadījumā veiks nekavējošu upes gultnes apsekošanu.

Šobrīd pašvaldības ieskatā nav samērīgi veikt visas upes gultnes pārmeklēšanu, jo ar to saistītie izdevumi nav samērīgi, ņemot vērā pēdējos Valsts vides dienesta veiktos ūdens analīžu rezultātus, kas liecina, ka Vējupes ūdenī vairs nav atrodama svina klātbūtne.

Par situācijas tālāko attīstību pašvaldība sabiedrību informēs atsevišķi.

Jau ziņots, ka Vējupes virskārtā bija koncentrējusies krāsviela ar svina saturu. Valsts Vides dienesta eksperti pieļāva, ka piesārņojuma avots varētu būt vēsturiski ūdenstilpnē nogrimusi metāla tvertne, kuras korozijas rezultātā Vējupē nokļuvusi tipogrāfijā izmantojamā krāsviela.

Iepriekš Ādažu novada domi Valsts vides dienests informēja, ka aprīļa sākumā veikto analīžu rezultāti liecināja, ka svins ūdenī vairs nav atrodams. Makšķerēt Vējupē vēl aizvien nav atļauts, līdz tiks noskaidrots, vai upē esošais svins nav uzkrājies zivīs.

Piesārņojums bija skāris tā dēvēto Podnieku Vējupi jeb Vējupes dienvidu dīķi. Zemo ūdens līmeņa un palu neesamības dēļ šajā pavasarī, piesārņojums nenonāca ne tajā Vējupes daļā, kur atrodas publiskā pludmale, ne arī Gaujā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!