Foto: AP/Scanpix

Ņemot vērā šogad jau pieņemtos grozījumus Krimināllikumā, vēl plašāka seksuālo pakalpojumu pircēju loka aptveršana sodīšanai nav nepieciešama, secinājusi Tieslietu ministrija (TM).

Izvērtējot resursu centra sievietēm "Marta" pētījuma rezultātus, TM skaidro, ka konstatētās problēmas tiek risinātas ar šogad pieņemtajiem Krimināllikuma grozījumiem un turpmāka rīcība - vispārīga (vēl plašāka) seksuālo pakalpojumu pircēju loka aptveršana sodīšanai nav nepieciešama. "Pētījumā konstatēto prostitūcijā iesaistīto sieviešu klientiem atbildība Krimināllikumā jau būs paredzēta," norāda TM.

Saskaņā ar pētījuma "Rekrutēšana cilvēku tirdzniecībai un sievietes tēls interneta vidē: Latvijas, Igaunijas un Lielbritānijas gadījums" secinājumiem sieviešu iesaistīšanu prostitūcijā katrreiz nosaka citādāki apstākļi, bet to nevar uzskatīt par sievietes brīvu gribu. Sievietes ir cilvēku tirdzniecības upuri to ievainojamības izmantošanas dēļ.

"Prostitūcija ir uzskatāma par sociālu problēmu, kam nepieciešami adekvāti risinājumi - palīdzība esošajām prostitūcijā iesaistītām personām, efektīvas izejas programmas, kā arī preventīvais darbs," pētījumā secinātais skaidrots ziņojumā par grozījumu nepieciešamību Krimināllikumā, paredzot sodu seksuālo pakalpojumu pircējiem.

TM atgādina, ka Saeima maijā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, nosakot atbildību par apzinātu cilvēku tirdzniecības upura prostitūcijas izmantošanu, bet septembrī pieņemtie grozījumi nosaka atbildību par vervēšanu saistībā ar ievainojamības izmantošanu.

Tādējādi ministrijas ieskatā seksuālo pakalpojumu pircēju loks ir "pilnībā aptverts", paredzot tiem kriminālatbildību. Turklāt sodīt varēs ne tikai prostitūtu pakalpojumu pircējus, bet arī sabiedrībai bīstamākos vervētājus, kuri, kā liecina centra "Marta" pētījums, veicina un notur prostitūcijas izplatību dažādos nevardarbīgos veidos.

Cilvēku tirdzniecības novēršanas pamatnostādnes 2014. - 2020.gadam paredz, ka šā gada otrajā pusē TM sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un citām institūcijām jāizvērtē, vai Krimināllikumā nepieciešami grozījumi, lai sodītu seksuālo pakalpojumu pircējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!