Foto: LETA

Valdības šodien akceptētie jaunie Ceļu satiksmes noteikumi paredz plašākas iespējas velosipēdistiem, pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

"Jaunie Ceļu satiksmes noteikumi neparedz padzīt no ietvēm velosipēdistus, bet gan paredz plašākas iespējas velosipēdistiem, piemēram, pārvietoties pa transporta joslām. Velosipēdisti tāpat kā līdz šim varēs pārvietoties pa ietvēm. Tāpat noteikumi paredz velojoslu izveidi, arī attiecīgas priekšrocības velosipēdistiem pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslām. Ceru, ka noteikumi palīdzēs attīstīt velosipēdistu kustību ne tikai lielajās pilsētās, bet arī ārpus tām," uzsvēra ministrs.

Matīss atzina, ka tajās vietās ārpus pilsētām, kur tiks projektēti jauni ceļi un kur ir liela velosipēdistu plūsma, tiks domāts arī par veloceliņu izveidi.

"Starp apdzīvotām vietām, kur velosipēdistu intensitāte ir liela, ar pašvaldību vērtēsim iespēju izveidot veloceliņu, kas būtu nodalīts no brauktuves. Vairākas pašvaldības jau ir izrādījušas interesi, piemēram, Liepājas un Carnikavas. Satiksmes ministrija ir gatava strādāt pie šiem plāniem, taču viss būs atkarīgs no pašvaldību intereses," piebilda satiksmes ministrs.

Pēc ministra teiktā, ja veloceliņus veidos gar ceļa nodalījuma joslām, kas būs uz valsts īpašumā esošas zemes, šo zemi varētu iznomāt vai bez maksas piešķirt pašvaldībai lietošanā. "Tas no satiksmes drošības viedokļa būtu drošāk, nekā velosipēdistiem pārvietoties pa reģionālajiem ceļiem, kas nav tik plati un kur automašīnas traucas ar 90 kilometriem stundā," skaidroja Matīss.

Ņemot vērā grozījumu lielo apjomu, valdība šodien apstiprināja, ka jaunie Ceļu satiksmes noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī, nevis 2015.gada 1.septembrī, kā bija iecerēts agrāk.

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja jaunos Ceļu satiksmes noteikumus, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, jo īpaši mazaizsargāto satiksmes dalībnieku - gājēju un velosipēdistu - drošību, kā arī veicināt dažādu satiksmes dalībnieku savstarpēju līdzāspastāvēšanu.

Izmaiņas skars gan apmācības autoskolās, gan arī tiks ņemtas vērā, veidojot jaunas eksāmenu biļetes.

Kā iepriekš informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), sabiedrība par izmaiņām tiks informēta - tiks sagatavota informācija medijiem, būs skaidrojoši materiāli gan tekstuāli, gan interaktīvi, tāpat tiks sniegta informācija gan sabiedriskām organizācijām, gan iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!