Iecerēts, ka no nākamā gada 1.janvāra jaundzimušo māte vai tēvs varēs saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no sociālo iemaksu algas, kas aizstās līdzšinējo bērna kopšanas pabalstu, paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie likumu grozījumi, kurus pirmdien līdz ar nākamā gada budžetu atbalstīja valdība.
Kā informē LM Komunikācijas departamenta direktore Lelde Rāfelde, likumu grozījumi paredz, ka jaunajam pabalstam nebūs noteikta maksimālā robeža un tas līdzināsies algai, ko cilvēks saņem "uz rokas" pēc nodokļu nomaksas.

Savukārt minimālais vecāku pabalsta apmērs sociāli apdrošinātiem vecākiem būs 63 lati. Vecāki, kuri nav sociāli apdrošināti, tāpat kā līdz šim varēs saņemt bērna kopšanas pabalstu 50 latu apmērā.

Jaunais vecāku pabalsts aizstās bērna kopšanas pabalstu, ko izmaksāja no valsts pamatbudžeta. Ņemot vērā pamatbudžeta iespējas, bērna kopšanas pabalstam bija noteiks maksimālais apmērs - 392 lati mēnesī. Uzsākot pabalsta izmaksu no sociālās apdrošināšanas budžeta, tas tiks aprēķināts bez "griestiem", ņemot vērā katra indivīda veiktās sociālās iemaksas.

"Atceļot līdzšinējos ierobežojumus, mēs sakārtojam pabalstu sistēmu, jo pabalsts, ko līdz šim maksāja no valsts pamatbudžeta, pēc būtības ir sociālās apdrošināšanas pakalpojums. Tādēļ tam mātei vai tēvam ir jāaizvieto faktiskie ienākumi laikā pēc bērna piedzimšanas. Tāpat šis lēmums neapšaubāmi motivēs cilvēkus maksāt nodokļus no visas nopelnītās naudas," uzsvēra labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS).

Vecāku pabalstu maksās, līdz bērns sasniegs viena gada vecumu. Par bērna kopšanu no viena līdz divu gadu vecumam turpinās maksāt bērna kopšanas pabalstu 30 latu apmērā.

Lai ieviestu jauno pabalstu, paredzēts ieviest jaunu sociālās apdrošināšanas veidu - vecāku apdrošināšanu. Jaunais pabalsts tiks finansēts no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta, likmi saglabājot līdzšinējā apmērā - 33,09%.

Pēc LM prognozēm, vecāku pabalstu nākamgad vidēji mēnesī saņems gandrīz 12 900 cilvēki. Četru gadu laikā pabalsta saņēmēju skaits varētu pieaugt par gandrīz 4 000, cer ministrija.

Par grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā, likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" un likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" vēl jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!