Foto: LETA

Jaunieceltā Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekle digitālās attīstības un satura jautājumos Eva Juhņēviča un par LTV valdes priekšsēdētāju ieceltais Einārs Giels pirmdien atteikušies no konkursa kārtībā iegūto amatu ieņemšanas, portālam "Delfi" apstiprināja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

NEPLP pirmdien pulksten 10 tikās ar abiem ieceltajiem LTV valdes locekļiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju. Savukārt pulksten 14 Juhņēviča un Giels informēja NEPLP, ka atsakās no amatiem LTV valdē.

Kā uzsver NEPLP, padome izprot un respektē abu pretendentu lēmumu, taču tās vadītāja ir sašutusi par "atsevišķu politiķu" rīcību, pārkāpjot robežu starp politisko varu un mediju varu.

"Pēc valdes locekļu iecelšanas notikušais parādīja, ka atsevišķi politiķi ir gatavi iet pāri jebkurai robežai, – kā attiecībā uz likumā noteiktu neatkarīgu institūciju suverēnu lēmumu pieņemšanu, tā arī attiecībā uz sabiedrisko mediju iekšējiem procesiem," norādījusi NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Viņa uzskata, ka pret nevēlamajiem pretendentiem tika uzsākta bezprecedenta "linča tiesa", savukārt pret pašu NEPLP izdarīts spiediens.

Ar Gielu portālam "Delfi" nav izdevies sazināties. Viņš savā "Facebook" profilā pateicies saviem atbalstītājiem un uzsver, ka vēl joprojām uzsver, ka viņa zināšanas un kompetences noderētu LTV stratēģijas izstrādē un realizācijā.

"[..], bet saistībā ar lielo spiedienu, ko izraisījušas vairākas puses, labam menedžerim ir jāsaredz arī iespēja atkāpties, izvērtējot nākotnes perspektīvas," raksta Giels. Viņš savā ieraksta sola, ka turpinās meklēt iespējas, kā sevi pierādīt.

"Izvērtējot visus notikumus, kas bija vērsti pret mani kā pret personību nepamatotā formātā bez jebkādas iespējas pierādīt pretējo, par ko liecina, ka tiek manipulēts ar žurnālistu neatkarīgo viedokli, gan arī ar NEPLP kā neatkarīgo institūciju es atsaucu savu kandidatūru," raksta iepriekš izraudzītais LTV vadītājs.

"Man ļoti žēl, ka ir radusies šāda bezkompromisa situācija, kurā esam nonākuši šobrīd. Minētā situācija tikai norāda uz to, ka viens nav racējs, vajag lielāku sabiedrības atbalstu pārmaiņām," turpina Giels.

Savukārt Juhņēviča savā "Facebook" profilā raksta: "Gribu pateikt paldies visiem iesaistītajiem, kuri novērtēja manas profesionālās spējas un kompetences, kā arī manu redzējumu par LTV attīstību, tomēr, izvērtējot visus notikumus ap LTV valdes konkursu un tā rezultātiem, esmu pieņēmusi lēmumu nestāties LTV digitālās attīstības un satura valdes locekles amatā."

Savā ierakstā jaunieceltā LTV valdes locekle pauž žēlumu par izveidojušos situāciju, taču uzstāj, ka "tas ir vienīgais pareizais risinājums šobrīd". Par savu lēmumu viņa ir informējusi Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi.

"Novēlu Latvijas Televīzijai kļūt par mūsdienīgu, neatkarīgu un spēcīgu sabiedrisku mediju," raksta Juhņēviča.

Kā ziņots, NEPLP 28. martā nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām.

Arī Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus.

Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Un "Attīstībai/Par!" frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts (A/P) paudis, ka kompetentajām iestādēm ir jāpārliecinās, ka atlases process ir atbildis likuma burtam un būtībai.

Tikmēr NEPLP paziņojusi, ka LTV valdes konkursa rezultāti netiks pārskatīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!