Līdz šim Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajam pasākumam "Jauniešu darba prakses" pieteikušies gandrīz 1800 jauniešu, bet jauniešus nodarbināt ir gatavi tikai ap 260 darba devēju, piedāvājot vairāk nekā 600 darba prakses vietas.

Kā pastāstīja NVA pārstāve Iveta Kancēna, jaunieši ļoti aktīvi piesakās un patlaban tie ir 1777 jaunieši, taču aģentūra lielāku aktivitāti sagaida arī no darba devējiem.

Jauniešu iesniegumos norādīts, ka viņi vēlētos praktizēties pakalpojumu, transporta, tirdzniecības, būvniecības un lauksaimniecības jomās.

Darba devēji prakses vietas piedāvā pakalpojumu, tirdzniecības, būvniecības, lauksaimniecības, IT, komunikāciju, cilvēkresursu, tostarp sociālā darba, biroja vadītāja un tūrisma jomās.

Visvairāk vēlmi praktizēties izteikuši jaunieši Rīgas reģionā - 541, Preiļu - 125, kā arī Liepājas, Rēzeknes un Saldus filiālēs, kur arī pieteikušies ap 100 jauniešu.

Darba devēji visaktīvākie līdz šim ir bijuši Saldus filiālē - 34, Ludzas - 20, kā arī Liepājas - 17 un Gulbenes un Daugavpils filiālēs, kur katrā pieteikušies 15 darba devēji.

Kancēna atgādina jauniešiem, ka šī nav vasaras darba prakse, bet līgums tiek slēgts uz vismaz sešiem mēnešiem, tāpēc šī aktivitāte nav domāta tiem, kuriem rudenī jāatsāk mācības.

Viņa arī sacīja, ka pēc iespējas drīzāk tiks rīkotas komisijas tikšanās, lai jau pirmie jaunieši varētu sākt praktizēties.

Šogad plānots, ka jauniešu darba praksēs varēs iesaistīties ap 1200 jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Kompleksi atbalsta pasākumi" aktivitātei "Jauniešu darba prakse" finansējums ir 1,1 miljons latu.

Šajā pasākumā var piedalīties jaunieši ar pamata, vidējo vai augstāko izglītību, kuri pēc izglītošanās nav sākuši strādāt vai strādājuši ne ilgāk kā pusgadu un iepriekš nav bijuši iesaistīti NVA aktīvās nodarbinātības pasākumos - "Apmācība darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai, ja darba devējs ir pašvaldība", "Pasākumos noteiktām personu grupām", "Apmācībā pie darba devēja tam vajadzīgā speciālista sagatavošanā" un "Darba izmēģinājumos".

Projekta laikā jaunietim paredzēta ikmēneša stipendija - 120 latu apmērā par viena mēneša faktiskajām darba prakses un/vai teorētiskās apmācības dienām attiecīgajā mēnesī. Tāpat jaunietim paredzētas obligātās veselības pārbaudes un apdrošināšana pret iespējamiem nelaimes gadījumiem.

NVA reģistrēti bezdarbnieki, kuri būs izteikuši vēlēšanos piedalīties jauniešu darba praksēs, pie darba devēja varēs praktizēties no sešiem līdz 12 mēnešiem. Ja darba prakse būs ilgāka par sešiem mēnešiem, pēc darba devēja ieskatiem, praktikants var tikt nosūtīts teorētisko zināšanu papildināšanai, kas nepieciešama pilnveidei tieši praktizējošā profesijā.

Izdevumi teorētiskajām apmācībām paredzēti ne vairāk kā 300 latu apmērā par vienu darba prakses vietu.

Jauniešu darba praktizēšanā aicināti pieteikties arī jaunieši ar invaliditāti, jo iespējams veikt darba prakses vietas pielāgošanu atbilstoši ergoterapeita atzinumam, bet ne vairāk kā 500 latu apmērā par vienu darba prakses vietu. Nepieciešamības gadījumā tiks segti izdevumi par surdotulku, asistentu un ergoterapeitu pakalpojumiem pasākumā iesaistītajam jaunietim, kuram noteikta invaliditāte.

Lai iesaistītos, jaunietim ir nepieciešams reģistrēties tuvākajā NVA filiālē vai tajā filiālē, kurā jaunietis jau reģistrējies kā bezdarbnieks, aizpildīt pieteikuma anketu, ar NVA filiāles karjeras konsultantu izvērtēt un savstarpēji vienoties par dalību darba praksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!