Aptuveni 15 krieviski runājošu jauniešu otrdienas pēcpusdienā pie Rīgas domes ēkas rīkoja neatļautu piketu pret bojāgājušā čečenu līdera Džohara Dudajeva vārdā nodēvēto ielu.
Jaunieši policijai skaidrojuši, ka pie domes ēkas satikušies nejauši, taču viņiem rokās bija plakāti, ar kuriem piketētāji protestēja "pret ielu nodēvēšanu teroristu vārdā". Piketētāji policijai stāstījuši, ka viņi ir Latvijas Nacionāli demokrātiskās partijas biedri, taču pasākums neesot partijas rīkots. Pēc aptuveni pusstundas piketēšanas un administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanas jaunieši izklīduši.

Arī otrdien Rīgā iebraukušais Maskavas ķīlnieku krīzē cietušais Aleksandrs Zeļcermans žurnālistiem pauda negatīvu attieksmi pret Dudajeva gatves nosaukumu. Viņš norādīja, ka "nevajadzētu dēvēt ielas par godu cilvēkiem ar strīdīgu rīcību".

"Es kā Purvciema iedzīvotājs esmu pret [šo nosaukumu]," viņš sacīja. Zeļcermans pieļāva, ka šo ielu varētu nodēvēt, piemēram, par Neatkarības ielu.

Rīgas domes Pieminekļu padome šomēnes neatbalstīja vairāku sabiedrisko organizāciju ieteikumu pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi, bet pēc ķīlnieku krīzes Maskavā diskusijas par nepieciešamību ielu pārdēvēt atsākās. Atbalstu ielas pārdēvēšanai paudis arī Rīgas mērs Gundars Bojārs.

Septembra sākumā pārdēvēt bojāgājušā "čečenu terorisma pamatlicēja" Džohara Dudajeva vārdā nosaukto ielu Purvciemā domi lūdza vairākas Latvijas sabiedriskās organizācijas, tajā skaitā Krievu sabiedrība Latvijā.

Džohara Dudajeva gatvi agrāk sauca par Kosmonautikas gatvi, taču 1996.gadā pēc Saeimas deputātu ierosinājuma to pārdēvēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!