Foto: Shutterstock
Jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem šovasar tiek aicināti izmantot brīvprātīgā darba iespējas visā Eiropā, iegūstot pieredzi un sniedzot nozīmīgu labumu sabiedrībai, portālu "Delfi" informēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) pārstāve Egija Ļuļēna.

Jauniešiem, kuriem ir vēlme doties brīvprātīgajā darbā, ir iespēja iepazīties ar informāciju www.pieredzet.lv, kur ir pieejami ap 60 darba piedāvājumi. Ļuļēna piebilst, ka projekta tēmu klāsts ir daudzveidīgs - sākot no vides ilgtspējas un zaļā dzīvesveida, līdz kultūras un sporta jautājumiem.

Viena no programmas dalībniecēm Elizabete Velce, kura brīvprātīgo darbu veica Horvātijā, darbojoties ar bērniem, kurus vecāki ir atstājuši bez aprūpes, kā galveno atziņu min spēju palīdzēt otram. Brīvprātīgais darbs ir "ļāvis ticēt tam, ka cilvēki vēlas un spēj viens otram palīdzēt, kā arī šis viss liek novērtēt sev dzīvē sniegtās iespējas un raudzīties uz apkārt notiekošo ar pilnīgi citu skatījumu".

"Horvātijā darbojos biedrībā, kura strādā ar bērniem. Jaunieši tiek pieskatīti, audzināti, izglītoti un ar viņiem ikdienā strādā psihologi," viņa turpināja.

Darba pienākumi ir dažādi dažādiem projektiem - iekļauj galvenokārt komunikāciju un darbu ar vietējiem iedzīvotājiem. Programmās ir iekļautas arī mācības, kas ļaus projekta laikā apgūt nepieciešamās prasmes veiksmīgākai brīvprātīgā darba izpildei.

JSPA uzver, ka jaunietis var izvēlēties brīvprātīgā darba aktivitātes veikt individuāli vai grupās. Individuālā brīvprātīgā darbā ir iespēja iesaistīties organizāciju, kas sniedz labumu vietējai kopienai, darba ikdienā. Dalības ilgums ir no 2 nedēļām līdz 12 mēnešiem.

Projekta ietvaros brīvprātīgais dodas bez maksas, kā arī nesaņem par to atlīdzību. "Brīvprātīgaja, kas piedalās "Eiropas Solidaritātes korpuss" aktivitātēs, tiek segti ceļa, uzturēšanās, sabiedriskā transporta izdevumi, nodrošināta veselības un dzīvības apdrošināšana, kā arī kabatas nauda personīgajiem izdevumiem," ziņots portālam "Delfi" pieejamajā ziņojumā, turklāt piebilsts, ka jauniešiem ar īpašām vajadzībām (piemēram, invaliditāti) tiek segtas arī ar to saistītās izmaksas.

Pēc brīvprātīgā darba veikšanas dalībnieki saņem "Youthpass" sertifikātu par iegūtajām kompetencēm.

Programma "Eiropas Solidaritātes korpuss" darbojas ar mērķi veicināt solidaritāti un uzlabot jauniešu kompetences, risinot vietējai sabiedrībai aktuālus izaicinājumus.

Latvijai 2022. gadā atvēlēti 1,4 miljoni eiro brīvprātīgā darba un solidaritātes projektu aktivitātēm.

Programma "Eiropas Solidaritātes korpuss" sniedz iespēju jauniešiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem iesaistīties solidaritātes aktivitātēs un jauniešiem no 18 līdz 35 gadiem iesaistīties humānās palīdzības aktivitātēs, kas risina sabiedrībai aktuālus izaicinājumus, uzlabo jauniešu kompetences, sekmē sociālo iekļaušanu un Eiropas vērtību stiprināšanu.

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir Izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: "Erasmus+", "Eiropas Solidaritātes korpuss", Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem "Eurodesk", "eTwinning", Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu "PROTI un DARI!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!