Kampaņas "Esi brīvs" rīkotāji apkopojuši pirmos rezultātus par bērnu un pusaudžu atkarības problēmām. Rezultāti liecina, ka jauniešiem ir liela vēlme būt neatkarīgiem no vecākiem un skolas, tomēr viņi vēlas būt piederīgi kādai grupai, informēja "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" pārstāve Kristīne Kušnere.
Latvijas Spēļu biznesa asociācijas kampaņā secināts, ka jauniešu vēlēšanās pretoties grupas spiedienam, bet nekļūt par "izstumto" rada interesi par atkarību tēmu.

Kampaņa rīkota pret atkarību bērnu, pusaudžu, jauniešu un viņu vecāku vidē. Tās laikā Latvijas skolās notika semināri, kuros piedalījās psihologi, tika izstrādāta speciāla interneta mājaslapa "www.esibrivs.lv" un informatīvs buklets.

Rezultāti liecina, ka vislielākā interese jauniešiem ir par atkarību no attiecībām, par līdzatkarību un datoratkarību. Galvenie iemesli, kāpēc jaunieši aizraujas ar kādu no vielām vai procesiem, no kuriem var rasties atkarība, ir vienaudžu spiediens, vēlēšanās nejusties atstumtiem, vēlme pēc jautrības, piedzīvojumiem un tiekšanās aizbēgt no dažādām problēmām, bēdām, garlaicības, zema pašnovērtējuma.

Galvenā atkarība ir no alkohola, smēķēšanas un datorspēlēm, lai gan bieži vien jaunieši pārliecināti, ka no datorspēlēm nevar rasties atkarība.

Jaunieši informēti par atkarību no alkohola, narkotikām un smēķēšanas, bet informācijas pietrūkst par atkarību attiecībās. Secināts, ka jaunieši labi informēti, pie kādiem speciālistiem būtu jāvēršas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!