Vairākas jauniešu sabiedriskās organizācijas gatavojas rīkot protesta akcijas, lai paustu alternatīvu viedokli Latvijas oficiālajai nostājai ASV un Irākas konflikta sakarā. Kā informēja organizāciju pārstāvji, akcijā piedalīsies apvienība "Visu Latvijai!", Jaunatnes sociāldemokrātiskā savienība un jauniešu organizācija "Klubs 415".
Jauniešu organizāciju pārstāvji atsaucas uz SKDS aptaujas datiem, kuri liecina, ka 81% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta iespējamo ASV karadarbību Irākā. Kā atzīst organizāciju pārstāvji, Valsts prezidente un ārlietu ministre ir paudušas valsts oficiālo viedokli Irākas kara jautājumā, kurš nav saskaņots ar Saeimu un "neatbilst tautas vairākuma gribai".

Organizācijas atgādina, ka atbalstu karadarbībai nav sniegusi ANO, kas tika veidota ar mērķi nodrošināt mieru pasaulē, un tās "ignorēšana mazinātu demokrātisko organizāciju nozīmi konfliktu risināšanā". Turklāt arī NATO dalībvalstīm neesot vienotas nostājas Irākas jautājumā.

Minēto organizāciju pārstāvji atsaucas uz aptaujām, kas liecina, ka "nesankcionētu karu neatbalsta vairākums Eiropas iedzīvotāju".

"ASV nav sniegušas tiešus pierādījumus, ka Irākā tiešām tiek izgatavoti masu iznīcināšanas ieroči, turklāt masu iznīcināšanas ieroči tiek izgatavoti arī citās valstīs, piemēram, Krievijā, Izraēlā un pašās ASV. Speciālisti uzskata, ka Huseina režīmu iespējams gāzt arī bez ASV karaspēka tiešas iejaukšanās, un šādas iespējamības noliegšana liek domāt, ka ASV patiesībā ir svarīgāk aizstāvēt savas ekonomiskās un politiskās intereses nekā izvairīties no asiņaina un neprognozējama kara," teikts organizāciju paziņojumā.

Kā norāda akcijas rīkotāji, "speciālisti atzīst, ka nostāja Irākas kara jautājumā neietekmēs Latvijas uzņemšanu NATO". Lai informētu sabiedrību par plānotajām protesta akcijām, organizācijas rīt, 11.februārī, plkst.12 rīko preses konferenci Nevalstisko organizāciju centrā Lāčplēša ielā 52.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!