Foto: DELFI
Kāds jaunietis ir sācis kampaņu "Glāb Latviju" un izveidojis vietni internetā "savelatvia.com" ar mērķi piesaistīt ziedojumus no visas pasaules, lai palīdzētu Latvijai nokārtot parādsaistības, ko veido aizņēmums no Starptautiskā Valūtas fonda.

Akcijas iniciators Matīss Bārtulis informēja, ka plāns ir vienoties ar valsts vadību iemainīt uzkrātos līdzekļus pret noteiktiem darbiem valstī.

Uz šāda projekta izveidi viņu ir motivējusi iespēja radīt izdevību tautai nestāvēt malā un rīkoties, lai ietekmētu situāciju Latvijā.

"Mans mērķis ir sākt pozitīvu notikumu ķēdi. Demokrātiskā valstī valsts suverēnā vara, kas pieder tautai, nesākas tikai pirms vēlēšanām un nebeidzas uzreiz pēc tām. Kampaņas "Glāb Latviju" rezultāts ir atkarīgs no cilvēku atsaucības un uzkrāto ziedojumu apjoma. Ja apjoms būs pietiekams, lai vērstos pie valsts vadības un piedāvātu apmainīt uzkrātos līdzekļus pret konkrētiem sabiedrībai taustāmiem un redzamiem uzlabojumiem valstī, tad tas tiks darīts, sagatavojot īpašu vienošanos visu ziedotāju vārdā," sacīja Bārtulis.

Gadījumā, ja valdība noraidīs šādu vienošanos vai arī ziedojumu apjoms būs neliels, tad uzkrājumi valsts kasē nenonāks, bet sadarbībā ar dažādām organizācijām tie tiks izmantoti tur, kur šie ziedojumi var sniegt vislielāko labumu sabiedrībai kopumā atbilstoši to apjomam.

Bārtulis aicina cilvēkus nejaukt divas dažādas lietas - lai arī ziedojumu mērķis ir uzkrāt līdzekļus un piepildīt valsts kasi, tomēr tas nav kārtējais nodokļu maksājums valstij, par kuru likteni maksātājiem nav nekādas teikšanas.

Kampaņas "Glāb Latviju" ietvaros saziedotie līdzekļi valsts kasi piepildīs tikai tādā gadījumā, ja valdība piekritīs slēgt vienošanos par noteiktiem darbiem valstī.

"Latvijā ir vairāk nekā divi miljoni iedzīvotāji. Ja lielākā daļa veiks kaut vai tikai simbolisku ziedojumu, teiksim, vienas sviesta vai čipsu pakas apmērā, tie jau būs divi miljoni eiro (1,4 miljoni latu). Un, ja katrs iedzīvotājs atkārtos ziedojumu reizi mēnesī viena eiro apmērā līdz pat kampaņas noslēgumam, kas ir 2013.gada decembrī, kopā no cilvēka vidēji tie būs tikai 34 eiro (24 lati) nepilnu trīs gadu laikā, toties veidojot kopējo uzkrājumu tautas kasē ap 70 miljoniem eiro (49 miljoniem latu)", norādīja Bārtulis.

Bārtulis atklāj, ka kampaņas ietvaros būs ceļojošā ziedojumu urna, ko pavadīs video operators, lai iemūžinātu cilvēku reakciju un attieksmi. Un jau patlaban sākts darbs pie dokumentālās filmas "Glāb Latviju", kas atrodas finansējuma piesaistes stadijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!