Foto: DELFI
Tikai šonedēļ reģistrētā partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām" (BBBND) ceturtdien Centrālajā vēlēšanu komisijā pieteikusi kopā 27 deputāta kandidātus trīs vēlēšanu apgabalos – partija nestartēs Vidzemē un Latgalē; savukārt savas 4000 zīmju programmas virsrakstā BBBND piesaka nacionālas Latvijas valsts ilgtspējīgu un līdzsvarotu attīstību, kā arī uzsver: "Valsts galvenā vērtība – cilvēks."

Kā vēstīts, BBBND dibināšanu iniciējusi Ventspils dziedniece Anitas Pukaļeva jeb Virsmāte, un politiskais spēks dibināts sapulcē Pukaļevas dārzā Ventspilī, lai gan pati dziedniece partijā neiestājās.

Partijas valdes līdzpriekšsēdētājs, bijušais AS "Cēsu alus" finanšu direktors Anrijs Aumalis, kurš pašlaik šai amatā ir Igaunijas pārtikas nozares uzņēmumā "Atria Eesti AS", ir BBBND pirmais numurs Rīgas apgabalā, Kurzemē pirmā ir partijas līdzpriekšsēdētāja, Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības fakultātes lektore un sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kantmane, bet Zemgalē – partija valdes locekle, Valsts ieņēmumu dienesta vecākā muitas eksperte Dace Brimerberga.

Rīgā pieteikti 11 kandidāti, un pirmajā pieciniekā ir arī partijas valdes locekļi – SIA "Wurth" tirdzniecības reģionālais vadītājs Kaspars Lazdāns un SIA "AA Projekts" konsultante Dace Blumberga, – kā arī SIA "Wurth" veikala vadītāja Kristīne Klāvsone un Ventspils tiesas tiesnese Ilze Fišere.

Kurzemē 11 kandidātu saraksta augšgalā ir arī mājsaimniece Vēsma Švineberga un bezdarbniece Zanda Šnepste no Ventspils, Durbes novada zemnieku saimniecības "Atvari" pārvaldniece Vizma Petrēvica un Nīcas novada Otaņķu pagasta bibliotēkas vadītāja Vineta Jušķevica.

Savukārt Zemgalē pieteikti tikai pieci kandidāti, un tur kandidē vēl četras ventspilnieces: AS "Citadele Banka" vecākā kredītu projektu vadītāja Vika Koha, VID vecākā muitas uzraudze Taiga Lasmane, bezdarbniece Vivita Freimane un Ventspils Jaunrades nama pedagoģe Marita Koha.

BBBND iestājas par tautas vēlētu prezidentu un mažoritārām vēlēšanām, kā arī vēlas noteikt, ka deputātu var atsaukt, tāpēc grib izstrādāt jaunu Satversmi "Valsts amatpersonu var ievēlēt tikai uz diviem termiņiem, tā nevar ieņemt divus algotus amatus vienlaicīgi," uzskata partija.

"Valstij un pašvaldībām ir divas galvenās funkcijas: rūpēties par tiem, kas nespēj par sevi rūpēties paši un dot iespēju par sevi rūpēties tiem, kas to spēj," postulē BBBND.

"Valsts valoda - latviešu valoda. Tautību un valodu atšķirības nav šķērslis valstiskai vienotībai. Iedzīvotāji nav jādala pēc tautībām. Cilvēkiem ir tiesības uz savu identitāti, veidot biedrības un savas skolas," klāsta partija. BBBND uzskata, ka "Latvija bija okupēta, bet šodien tajā nedzīvo okupanti", tāpēc "visiem, kas dzimuši pēc 1991.gada 21.augusta, pienākas Latvijas pilsonība".

Partija pārliecināta, ka par valstī pēdējos 20 gados notikušo "jāatbild visiem premjeriem, valdībām, deputātiem", un jāizvērtē esot arī privatizācijas norises likumība. "Katrs iedzīvotājs atbild par savu rīcību, arī ierēdnis un amatpersona," uzsver BBBND.

Partijas uzstādījums ir arī "minimāls ministriju un ierēdņu skaits, to darba kvalitātes uzlabošana un kontrole". "Ierēdņi, amatpersonas atbild par savu darbību vai bezdarbību līdz pat krimināllikumam, īpaši par koruptīvām darbībām," norāda BBBND, kas vēlas pārskatīt arī "kompensāciju politiku".

BBBND vēlas ieviest "efektīvu tiesu sistēmu ar skaidru un visiem vienādi saprotamu likumdošanu". "Sodu pamatprincips – retāk atņemt brīvību, biežāk – piespiedu darbs. Sodam jābūt pamācošam," uzskata partija.

Mediju jomā partija iestājas par publiski pieejamu informāciju par mediju reālajiem īpašniekiem un viņu kapitāla izcelsmi un "skaidri definētu atbildību" par interneta medijos pausto saturu.

Drošības jomā BBBND sola spēcīgu un godīgu robežsardzi, kā arī uzlabot "iekšlietu struktūru atalgojumu, prasot kvalitāti".

Partija uzsver, ka valstij un pašvaldībām jārūpējas par bērnu fizisko un garīgo attīstību. "Ģimenē un skolā bērniem jāmāca atbildība par ģimeni, veidot attiecības, dot, nevis tikai ņemt," uzskata BBND.

Izglītības programmas jāpārskata, iesaistot pedagogus, nevis ierēdņus, un jāveido dažādu novirzienu skolas - profesionālās skolas, skolas īpaši apdāvinātiem bērniem reģionos, klāsta BBBND. Savukārt valsts apmaksāta augstākā izglītība būtu pieejama "tikai profesijām, kas valstij nepieciešamas".

"Galvenais - cilvēka veselība nevis komercintereses. Rūpes par pārtikas kvalitāti. Kvalitatīva veselības aprūpe, visiem pieejama kvalificēta ārstu aprūpes sistēma. Ārsts vienlaicīgi nevar strādāt valsts ārstniecības iestādē un privāti. Vidējā medicīnas personāla atalgojuma uzlabošana," šādas ir partijas tēzes par veselības aprūpes sistēmu.

BBBND uzskata, ka sabiedrība ir jāizglīto attieksmē pret invalīdiem. "Bērniem-invalīdiem jārada iespēja apmeklēt parastu skolu. Komersantiem, nodarbinot invalīdus, - nodokļu atlaides," sola partija. Partija arī sola "vecumdienu kvalitātes uzlabošanu ar pārdomātām valsts programmām – iesaistot brīvprātīgās aktivitātēs, veicinot saziņu starp pensionāriem un pārējo sabiedrību".

Nodokļu politikā partija izvirza principu: "Katrs nodoklis un nodeva – attiecīgam mērķim, kopējā budžetā tikai ienākuma nodokļi." Savukārt banku darbībā BBBND ieskatā principam jābūt "ķīla pret kredītu",

Partija sola "progresīvā nodokļa, nulles deklarācijas ieviešanu", augstāku neapliekamo minimumu, diferencēts nekustamā īpašuma nodokli un uzņēmuma ienākuma nodokļa atvieglojumus reinvestētai peļņai. Partija iestāšoties par "atšķirīgu nodokļu politiku ražotājiem un tirgotājiem", kā arī vietējo ražotāju lobēšanu un atbalstīšanu gan vietējā tirgū, gan eksportā.

"Ilgtermiņā valsts un pašvaldība nenodarbojas ar komercdarbību", tomēr valsts tajā varot iesaistīties īstermiņā, uzskata partija.

"Minimāli nodokļi mazajiem komersantiem, atvieglojumi – jaunajiem. Jauno un mazo komersantu izglītošana, konsultēšana ekonomikas un finanšu pamatos," uzņēmējdarbības atbalsta sadaļā sola BBBND.

Partija sola jaunu enerģētikas attīstības programmu, tai skaitā programmu vietējo enerģētisko resursu attīstībai, "jaunu tehnoloģiju izstrādei vietējā organiskā kurināmā sadedzināšanai, turpmākais elektroenerģijas ražošanas virziens, tarifu un nodokļu politika". BBBND arī atbalsta kopīgu elektroenerģijas sistēma ar kaimiņvalstīm un piedalīšanās atomelektrostaciju būvniecībā Lietuvā.

Lauksaimniecībā un mežsaimniecībā BBBND sola "ilgtspējīgu nozares attīstības politiku ar sakārtotu likumdošanu". "Valstij jābūt lauksaimnieciski pašpietiekamai, jāatbalsta kooperatīvi un biedrības," uzskata partija.

Jau ziņots, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī. Sarakstus startam vēlēšanās līdz šim iesniegušas 13 partijas un partiju apvienības. Ceturtdien ir pēdējā diena kandidātu pieteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!