Foto: Pixabay

Jaunjelgavas un Seces iedzīvotāji aicina Veselības ministriju (VM), Nacionālo veselības dienestu (NVD) un pašvaldību risināt ģimenes ārsta nepieejamības jautājumu, informēja Aizkraukles novada pašvaldībā.

Oktobrī ģimenes ārste Ginta Kociņa Jaunjelgavā un Secē izbeigusi līgumattiecības ar dienestu. Jaunjelgavas pagasta un pilsētas, Sērenes pagasta iedzīvotāji tika aicināti reģistrēties pie ģimenes ārstēm Intas Ziediņas vai Zigrīdas Maijas Gulbes. Savukārt Seces un Staburaga pagasta iedzīvotāji tika aicināti reģistrēties pie ģimenes ārstes Vijas Pelčeres.

Taču šīm ģimenes ārstēm ir daudz savu pacientu, uzsver pašvaldībā. Līdz ar to būtu nepieciešams atrast jaunu ģimenes ārstu, kurš atvērtu ģimenes ārsta praksi Jaunjelgavā un Seces pagastā, kur līdz šim kopā bija reģistrēts vairāk nekā 1500 pacientu. Daudzi cilvēki gan Jaunjelgavā, gan Secē jau pārreģistrējušies pie cita ģimenes ārsta, taču ir tādi, kuri arvien nogaida un cer, ka izdosies atrast jaunu ģimenes ārstu.

Seces pagasta iedzīvotāji uzrakstījuši kolektīvu vēstuli VM, NVD un pašvadībai, ko parakstījuši 120 cilvēki, lūdzot maksimāli iesaistīties šī jautājuma risināšanā.

"Šajā valstij ne tik vieglajā laikā, kad Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests skaidri definējis savas iespējas un kapacitāti, mēs tādējādi tiekam atstāti bez pienācīgas veselības aprūpes pakalpojumu pieejas," teikts vēstulē.

Iedzīvotāji lūdzam atbalstu un palīdzību, aicinot izsludināt vakanci, lai atrastu ģimenes ārstu, kurš uzņemtos Seces, Staburaga, Sērenes pagastu un Jaunjelgavas iedzīvotāju veselības aprūpi.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības un vides jautājumos Andris Zālītis (Vidzemes partija, LA) informē, ka pašvaldība ir ieinteresēta un tiek darīts viss iespējamais, lai ģimenes ārsts, kurš strādātu Jaunjelgavas pusē, tiktu atrasts. Sadarbībā ar NVD ir publicēta vakance, aicinot darbā jaunu ģimenes ārstu, turklāt pašvaldība solījusi dažādu atbalstu, piemēram, apņēmusies nodrošināt labiekārtotu dzīvokli speciālistam un citu palīdzību, kas būs nepieciešama, lai iekārtotu ģimenes ārsta praksi.

Domes pārstāvji devušies arī uz Rīgas Stradiņa universitāti, lai runātu ar tās beidzējiem par iespēju strādāt Aizkraukles novadā, taču šīs tikšanās nav devušas rezultātus. Vietvara skaidro, ka augstskolu šogad absolvē 28 jaunie ģimenes ārsti, taču viņiem nedz pierunāšana, nedz piedāvātie "bonusi" nešķita saistoši.

Seces pagastā patlaban ir izveidots feldšerpunkts, kurā strādā feldšere Jadviga Bakute.

"Tas ir pagaidu risinājums, pie kura negribam palikt, bet diemžēl vienīgais, kuru patlaban varam piedāvāt, atzīst Zālītis.

Viņš arī sola, ka Secē nekavējoties tiks atvērta ģimenes ārsta prakse, ja ģimenes ārstu izdosies atrast.

Savukārt attiecībā uz Jaunjelgavu pašvaldībai sadarbībā ar NVD ir ideja uzrunāt jauno ģimenes ārsti, kura no nākamā gada plāno sākt darbu Ogres novada Birzgales pagastā, kur ārste prakse nav tik ļoti pārslogota. Taču ar ārsti vēl nav panākta oficiāla vienošanās.

Patlaban tie Jaunjelgavas, Sērenes, Seces un Staburaga pagasta iedzīvotāji, kuri nav pārreģistrējušies pie cita ģimenes ārsta, veselības problēmu gadījumā var vērsties pie dežūru ģimenes ārsta Aizkraukles slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!