Foto: DELFI
Jaunnedēļ plānots kāpināt vakcinācijas pret Covid-19 tempu, vakcinējot 3000 cilvēku dienā, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēde otrdien, 23. februārī, informēja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Vēl šonedēļ, vakcinācijā pret Covid-19 iesaistot vairāk nekā 500 ģimenes ārstu, plānots vidēji vakcinēt 2000 personu dienā. Pagājušajā nedēļā vidēji tika izmantots vairāk nekā 1230 vakcīnu devu dienā.

Šobrīd turpinās ārstniecības personāla, sociālo aprūpes centru iemītnieku un darbinieku vakcinācija. Piektdien tika uzsākta senioru vecumā no 70 gadiem vakcinācija. Paralēli citām grupām ārpus kārtas vakcinē pacientus ar smagām medicīniskām indikācijām. Tāpat Vakcinācijas projekts birojs veic priekšdarbus, lai jau drīzumā uzsāktu personu ar hroniskām slimībām vakcināciju.

Vakcinācijas projekta biroja aplēses liecina, ka kopumā ir vairāk nekā 280 00 senioru vecumā no 70 gadiem. Plānots, ka līdz marta beigām būs vakcinēti aptuveni 57 000 jeb aptuveni piektdaļa no šiem senioriem.

Sēdes laikā kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) vēlējās uzzināt, kad provizoriski varētu tikt uzsākta cilvēku, kas vecāki par 60 gadiem, vakcinācija. Kā skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), šobrīd tiek vakcinēta ļoti liela cilvēku grupa, bet nākamā būs cilvēki ar hroniskām saslimšanām. Provizoriski visātrākais variants varētu būt marta otrā puse, bet Pavļuts lūdza "neuztvert to kā solījumu".

Šobrīd pieejamo vakcīnu daudzums ir tāds, kāds ir, kā uzsvēra Pavļuts: "Strādājam ar to, kas ir."

Tāpat viņš skaidroja, ka pieteikšanas sistēma paredz, ka pieteikšanās "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989 būs prioritāra, tomēr, ja konkrētā iestādē paliek vieta uz vakcīnu, var tikt aicināti arī citi vakcinēties gribētāji no konkrētās prioritārās grupas vai nākamās.

Jau iepriekš ziņots, ka Vakcinācijas projekta biroja izveidoto rindu vietnē "manavakcina.lv" pagājušajā nedēļā varēja apiet, seniorus piesakot vakcinācijai dažādās slimnīcās. Kā stāstīja Juhņēviča, šobrīd šī situācija ir atrisināta. Proti, seniori vakcīnai var pieteikties platformā "manavakcina.lv", pa tālruņa numuru 8989 vai pie ģimenes ārstiem. Kārtība arī atrunāta ar Latvijas slimnīcām.

Kā informēja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja, no trešdienas tiks tālruņa – 8989 – jauda tiks seškārtīgi palielināta. Zvanu centrs turpmāk darbosies arī brīvdienās.

Jau vēstīts, ka šonedēļ senioru vakcināciju pret Covid-19 sāks ģimenes ārsti, kuri par to noslēguši līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

Birojā uzsvēra – ja seniori virs 70 gadiem jau ir pieteikušies vietnē "manavakcina.lv" vai zvanot uz tālruni 8989, tad viņiem nav nepieciešams pieteikties vakcīnai arī pie ģimenes ārsta. Paredzēts, ka nedēļas vidū seniori, kuri pieteicās tiešsaistē vai zvanot uz 8989, saņems uzaicinājumu vakcinēties konkrētā vietā un laikā.

Vakcinācijas birojā minēja, ka daļa senioru jau pagājušās nedēļas izskaņā saņēma ziņu par iespēju tikt uz vakcīnu kādā no trim ārstniecības iestādēm, taču šonedēļ iestāžu loks būšot plašāks.

Paralēli vakcināciju pret Covid-19 nodrošinās arī ģimenes ārsti, kuri paši zvanīs saviem pacientiem, piedāvājot laiku, kurā ierasties saņemt vakcīnu.

Šeit ir pieejama karte, kurā iespējams atrast ģimenes ārstu prakses, kurās vakcinēs pret Covid-19. Kartē norādīta 571 ārstniecības iestāde, to adreses, darba laiki un tālruņa numuri, pa kuriem var pieteikties vakcīnas saņemšanai.

Covid-19 vakcīnas tiek apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinē medicīnas darbiniekus, sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, seniorus, pēc tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!