Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) jaunajā koalīcijā vēlas saglabāt esošās koalīcijas kodolu, ko veido partija "Vienotība", Nacionālā apvienība (NA) un ZZS, ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis vērsa uzmanību uz prezidenta teikto par to, ka jaunā valdība jāveido nacionālajiem spēkiem. "Esošā koalīcija - ZZS, NA un "Vienotība" ir optimālais variants, kas mūsu izpratne varētu arī uz priekšu vadīt valstī," viņš teica. Turklāt esot būtiski, lai Latvijā ir nacionāli centriska politika.

Ja kāds no esošajiem partneriem, piemēram, NA nebūs jaunajā koalīcijā, ZZS neesot gatava veidot jauno valdību ar kādu no mazajām partijām - Latvijas Reģionu apvienību (LRA) vai partiju "No sirds Latvijai" (NSL).

"ZZS ir par stabilu koalīciju," uzsvēra Brigmanis. Iespēja sadarboties ar LRA vai NSL netiek izslēgta, taču koalīcijas kodols jāveido esošajiem trim politiskajiem spēkiem.

ZZS ieskatā Ministru prezidenta amatam kandidātam jāspēj vienot visus trīs partnerus kopīgam darbam. Ja kāds no partneriem iebildīs pret izvirzīto premjera amata kandidātu, ZZS šādai valdībai nepievienosies.

Vērtējot partijas "Vienotība" līderes Solvitas Āboltiņas atbilstību prezidenta izvirzītajiem kritērijiem par koalīcijas un sabiedrības atbalstu, Brigmanis uzsvēra, ka vispirms Āboltiņas kandidatūra ir oficiāli jāizvirza. Tā kā esošajā koalīcijā lielākās domstarpības bijušas "Vienotībai" ar NA, vispirms premjera amata kandidātam jārunā ar NA, viņš klāstīja.

Savukārt ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzsvēra, ka ir svarīgi saprast, ar ko Āboltiņas piedāvājums atšķiras no demisionējušās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas piedāvājuma.

Tāpat nepieciešams vienoties par koalīcijas pieeju dažādiem jautājumiem, arī tiem, kur partneru viedokļi atšķiras, piemēram, par bēgļu uzņemšanu. "Te nav runa par 60 tehniskām balsīm. Ja jūs uzskatāt, ka vienkārši ar 60 balsīm viss ir kārtībā, tad tie trīs gadi būs maza trakomāja," teica Lembergs, skaidrojot, ka problēmjautājumus nedrīkst ignorēt.

Jau vēstīts, ka Vējonis ceturtdien sāka konsultācijas ar Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvjiem par jaunās valdības izveidi.

Ceturtdien prezidents tikās ar trīs lielāko parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvjiem - sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa", "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma par valdības demisiju paziņoja 7. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!