Foto: LETA

Valdības attieksme pret sociālajiem partneriem budžeta veidošanas procesā ir pārāk augstprātīga, uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Valsts budžeta veidošanu var iedalīt divās daļās - pirmā puse ir saistīta ar valsts finansiālajām iespējām, bet otra - ar attieksmi, intervijā sacīja Jaunsleinis. Ja ir skaidrs, ka naudas nekad nebūs pietiekami, ar attieksmi esot citādāk. Proti, pēdējos gados LPS kā valdības sociālā partnere nav izjutusi pretimnākšanu un izpratni par pašvaldību vajadzībām valsts budžeta jautājumos.

"Tomēr ar finansējuma sadalījumu galā var tikt, ja viens otru mēģina saprast, meklēt konstruktīvus risinājumus, tādējādi respektējot otru pusi. Te jārunā par attieksmi, lai nav vienpusēja sadarbība, kas izpaužas kā diktāts bez jebkādiem kompromisiem," sacīja LPS priekšsēdis un piebilda, ka tieši pēdējos gados ir nācies saskarties ar negatīvu attieksmi no valdības puses.

Jaunsleinis šādu attieksmi dēvē par augstprātīgu. Viņš arī gribētu zināt, kāpēc iepriekšējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V) nostājās šādā pozīcijā. "Jāsaprot, ka nekādu ilgtermiņa politiku ar šādu attieksmi veidot nevar. Mēs šādu pozīciju paši neieņēmām - mūs tādā nostādīja, paziņojot, ka nekādi kompromisi netiek pieņemti," piebilda Jaunsleinis.

Jautāts, kādas prognozes ir par jaunā valsts budžeta sagatavošanu un jaunās valdības attieksmi, Jaunsleinis atzina, ka ir grūti prognozēt. Spriežot pēc līdzšinējās pieredzes par sadarbību ar premjerministri Laimdotu Straujumu (V), esot redzams, ka viņa nav tendēta uz konfliktiem. Tāds gan neesot bijis arī Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!