Vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) paredz stingrus nosacījumus, tās ietvaros pašvaldībām vairs nebūs iespējams piesaistīt papildu finansējumu, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.
Kā norādīja Jaunsleinis, nebūs iespējams ņemt kredītus arī attīstībai. Viņš gan piebilda, ka pašvaldības varēs apgūt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.

LPS priekšsēdētājs arī pastāstīja, ka pašvaldībām varētu rasties grūtības ar "caurumu aizlāpīšanu", kas radīsies būtiski samazinot valsts budžetu. Viņš arī norādīja, ka netika veikta nekāda analīze par iespējamo ekonomikas stabilizācijas plāna ietekmi.

Pēc Jaunsleiņa vārdiem, pašvaldību budžeti samazinās par 17%, tām jānodrošina minimālās algas pieaugums, turklāt bezdarba pieaugums varētu būt pat lielāks par 10%. LPS priekšsēdētājs pieļāva iespēju, ka šādā situācijā cilvēki vairs nespēs samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem.

Viņš arī piebilda, ka no pašvaldību budžetiem nevarēs nodrošināt skolotāju algu pieaugumu, tāpēc tas jāuzņemas valstij.

LPS varētu runāt ar valdību par pašvaldību funkciju samazināšanu, taču iedzīvotāju dzīvībām svarīgās funkcijas - sociālā palīdzība, drošība, arī izglītība - joprojām tikšot nodrošinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!