Foto: LETA

Viens no koalīcijas partneru atbalstītajiem demogrāfijas veicināšanas priekšlikumiem ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu no pašvaldībām par pabalstiem, ko 2014. un 2015.gadā maksātu bērnudārzos neiekļuvušo bērnu vecākiem, būtu nelikumīgs, portālam “Delfi” sacīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Demogrāfijas uzlabošanas priekšlikumi, kuru īstenošanai nākamā gada budžetā atrasti aptuveni 12 miljoni latu, paredz, ka 3,2 miljonus latu nākamajā gadā izmantos, lai nodrošinātu mērķa maksājumu 100 latus mēnesī vecākiem, kuru bērni sasnieguši pusotra gada vecumu un nav uzņemti pašvaldības bērnudārzā. Pabalsts 100 latu mēnesī pienāktos līdz brīdim, kad pašvaldības spēj nodrošināt bērnam vietu bērnudārzā, bet ne ilgāk kā trīs gadus. Šo pabalstu valsts nākamgad plāno maksāt no 1.septembra.

Savukārt 2014. un 2015. gadā, ja pašvaldība nespēj nodrošināt vietu pirmskolas izglītības iestādē, no attiecīgās pašvaldības iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem valsts plāno ieturēt summu piešķirto pabalstu apmērā.

Par šo ieceri Jaunsleinis ir sašutis. “Ieturēt daļu no pašvaldību nodokļiem – tā šo jautājumu nevar risināt. Principā tas ir nelikumīgi. Tas būtu tāpat kā tad, ja pašvaldība maksā piemaksas pie pensijām un tad šo naudu pieprasa no valsts budžeta. Tā tas nenotiek,” pauda LPS priekšsēdis.

Viņš klāstīja, ka kādā no iepriekšējām Pašvaldību savienības sēdēm kopā ar premjeru Valdi Dombrovski ( V) un finanšu ministru Andri Vilku ( V) atzīts, ka šīs problēmas risinājums jāmeklē, pie viena galda sēžoties valdības pārstāvjiem un to pašvaldību vadībai, kurās ir izteikta bērnudārzu rindu problēma, un “uzklausīt un izrunāt”.

Jaunsleinis gan arī piebilda, ka nav redzējis oriģinālu dokumentu par plānotajiem demogrāfijas pasākumiem, taču var apgalvot, ka pašvaldības cīnīsies pret konkrēto priekšlikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!