Sarunās ar Starptautisko valūtas fondu (SVF) par aizdevuma piešķiršanu Latvijai izpaudies pilnīgs fonda diktāts un turpmāk gaidāma stingra un strikta valdības pieņemtā ekonomikas stabilizācijas plāna izpildes kontrole, ceturtdien TV raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis.

Jaunsleinis, kurš daļēji piedalījās sarunās ar SVF atzīmēja, ka fonds, būdams aizdevējs, veiks "nežēlīgu kontroli" par izlietotajiem līdzekļiem.
Savukārt Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) norādīja, ka SVF aktīvi līdzdarbojies otrdien valdībā apstiprinātā ekonomikas stabilizācijas plāna izstrādē. Premjers atzina, ka diez vai būtu uzņēmies atbildību par plāna izpildi, ja to būtu izstrādājusi tikai valdība.

Godmanis uzsvēra, ka ir nepieciešams pieņemt plānu, jo no tā ir atkarīgs Latvijas valsts liktenis. "Mūsu soļi varbūt ir novēloti, taču tie ir konsekventi," viņš piebilda. Arī Jaunsleinis atzina, ka LPS ir piekritusi plāna pieņemšanai Latvijas attīstības vārdā, par spīti tam, ka tieši pašvaldībām nāksies visciešāk savilkt jostas. Tiesa, Jaunsleinis piebilda, ka nekāds plāns neglābs Latvijas ekonomiku, ja tā detaļas nebūs zināmas sabiedrībai. Pēc viņa domām, nepietiekama valdības lēmumu skaidrošana masām veicina neticību valsts varai. "Mums ir jāizskaidro katrs lēmums, ko valdība ir pieņēmusi vēl, vēl un vēl," teica LPS vadītājs.

Arī ekonomists Andris Strazds piekrita citu raidījuma dalībnieku teiktajam par to, ka ekonomikas stabilizācijas plāns ir jāpieņem, jo tā noraidīšana izraisītu dramatiskas sekas, piemēram, bankrota gadījumu skaita strauju pieaugumu un pat valsts maksātnespēju. Taču Strazds norādīja, ka būtu nepieciešams pazemināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi līdz 20 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!