Lai gan Saeimas Kārtības rullis un Satversmes tiesas (ST) spriedums par deputātu kompensācijām paredz, ka deputātiem kompensējami tikai tie izdevumi, kas radušies, realizējot tautas priekšstāvja pienākumus, Saeimas deputāts Edgars Jaunups ("Jaunais laiks") par Saeimas līdzekļiem vēlas studēt maģistratūrā.
Šādu lūgumu - kompensēt studiju maksu Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes maģistratūrā 400 latu apjomā - ceturtdien izskatīja Saeimas prezidijs, tomēr nolēma šo jautājumu atlikt.

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, skaidrojot prezidija lēmumu, žurnālistiem atzina, ka "tas, iespējams, ir pārpratums. Studiju maksu iespējams kompensēt Saeimas darbiniekiem, ar kuriem šādā gadījumā darba līgumā ir konkrēti atrunāts jautājums par līdzekļu atdošanu, ja viņš no darba aiziet, taču deputāts ar šādu lūgumu vēršas pirmo reizi".

Viņa atzina, ka studijas maģistratūrā diez vai varētu kvalificēt kā tiešos deputāta pienākumus, un tāpēc apšaubīja iespēju, ka Saeima atsauksies jaunākā Saeimas deputāta lūgumam.

Arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš atzina, ka deputātu kompensācijas ļoti stingri regulē likums, īpaši pēc Satversmes tiesas sprieduma, kurā iepriekšējā tautas priekšstāvju kompensācijas kārtība tika apstrīdēta. "ST spriedumā ir skaidri pateikts, ka kompensējumi tikai tie izdevumi, kas radušies, pildot deputāta pilnvaras," sacīja Kusiņš.

Jaunups atzina, ka "tas ir bijis tehnisks iesniegums. Saeimas darbinieki man skaidroja, ka šāds iesniegums rakstāms Saeimas prezidijam, taču, ja tas nav iespējams, nekādu problēmu nav".

Jaunups beidzis studijas LU Juridiskās fakultātes bakalaura programmā, kā arī pilda Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!