Foto: LETA
No Vidzemes ievēlētā Saeimas deputāta, bijušā "Unibankas" prezidenta Andra Bērziņa (ZZS) reputācija liecina, ka viņš ir patstāvīgs cilvēks un nav marionete, bet tas nemaina to, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) jau labu laiku iepriekš zināja, ka Valsts prezidenta vēlēšanās nebalsos par tagadējo prezidentu un šī amata kandidātu Valdi Zatleru, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja apvienības "Vienotība" valdes loceklis Edgars Jaunups.

Jaunups, komentējot Bērziņa kandidatūru, par kuras virzīšanu pirmdien lems ZZS valde, pauda cerību, ka "nenotiks vienošanās, kur vienā pusē sēž "Saskaņas centrs" (SC), otrā ZZS, bet pa vidu Andris Bērziņš" par to, ka ZZS "strauji gāž valdību", un Bērziņš kā prezidents deleģē jaunu premjeru no ZZS, un SC nonāk valdībā. "Ja aiz slēgtām durvīm šobrīd notiktu šādas sarunas, tas būtu ļoti, ļoti skumnji, bet, ja to darītu atklāti, tad tie spēki, kas tādās iesaistīsies, strauji zaudētu vēlētāju atbalstu," sacīja Jaunups.

Jaunups arī pauda neticību, ka Bērziņš varētu tikt izlikts "kā ēsma", lai netiktu ievēlēts Zatlers. Viņaprāt, ja ZZS tomēr izvirzīs Bērziņu, tad viņš būs nopietns kandidāts, kam ZZS arī meklēs atbalstu, un vienīgā iespēja, kur to darīt, ir SC.

"Nomotivēt cilvēkus balsot pret prezidentu, kuram ir pietiekami liels atbalsts sabiedrībā, ir pietiekami grūti – tiem, kas gribēja izgāzt Zatleru, tas bija gŗuti, bet tagad varēs teikt – mēs jau neesam pret Zatleru, bet par savu frakcijas kolēģi," klāstīja Jaunups.

Šobrīd prezidenta ievēlēšanā liela loma ir pašreizējam Valsts prezidentam, turpinot savu kampaņu, uzskata Jaunups, norādot, ka "Vienotībai" īpašas sarunas, piemēram, ar SC, vairs nav paredzētas: "Prezidents cīnās par savu pārvēlēšanu, mēs jau neesam viņa priekšvēlēšanu birojs." Tomēr viņš atzina, ka "stabilitātes vārdā SC vajadzētu atbalstīt Zatleru".

"Vienotības" pārstāvis pauda uzskatu, ka "uz šo mirkli" attiecības koalīcijā nav saasinājušās, taču to var saasināt tas, kā notiks prezidenta vēlēšanu process. Viņš gan uzsvēra, ka tagad, kad ZZS faktiski ir savs kandidāts, tā esot "normāla, cienījama pozīcija", un daudz sliktāk būtu, ja atbalsts Zatleram būtu apsolīts, bet tas nepiepildītos.

Jaunups arī neapstiprināja medijos izskanējušās ziņas par vienādajām pildspalvām, kas sagatavotas "Vienotības" deputātiem prezidenta vēlēšanām. "Manuprāt, daži žurnālisti izdomā kaut ko. Pat tad, ja mēs domātu tādā virzienā, gan jau izdomātu modernākus veidus," smiedamies sacīja Jaunups.

Viņš uzsvēra, ka, ja šāds jautājums "Vienotības" valdes līmenī tiks apspriests, "es viennozīmi teikšu, ka jābeidz ākstīties, jo mums nav pamata vienam otram neuzticēties". "Pirms balsošanas runāt par to, ka neuzticamies kolēģiem, ir nedaudz aizvainojoši gan pašiem, gan arī vēlētājiem," sacīja Jaunups.

Jau vēstīts, ka no Vidzemes ievēlētais Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS), kurš bijis Latvijas Unibankas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs, apsver iespēju kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās, un savu lēmumu sola paziņot pirmdien. Tomēr ZZS frakcijas vadītājs Brigmanis uzsver, ka viņš nebūs frakcijas virzīts kandidāts un viņu varētu izvirzīt atsevišķi deputāti.

Pirmajā prezidenta kandidātu izvirzīšanas dienā ceturtdien apvienība "Vienotība" un "Par Labu Latviju", kā iepriekš solīts, oficiāli iesniedza Saeimas prezidijā pašreizējā Valsts prezidenta Zatlera kandidatūru ievēlēšanai uz vēl vienu termiņu.

Savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis norādīja, ka frakcija neuzskata par lietderīgu iesaistīties "sacīkstēs par to, kurš ātrāk iesniegs Zatlera kandidatūru". Ja jau divas frakcijas ir to izdarījušas, VL-TB/LNNK varētu "taupīt papīru un to nedarīt", taču tas nemainot faktu, ka frakcija atbalsta Zatleru un par viņu balsos, sacīja politiķis.

Ceturtdien sākās Valsts prezidenta vēlēšanu maratons – politiķiem līdz 24.maijam jāiesniedz kandidatūras prezidenta amatam. Vienīgais līdz šim partiju nominētais kandidāts ir pašreizējais prezidents Zatlers, taču skaidrības par to, vai viņa pārvēlēšanai pietiek balsu, vēl joprojām nav, un gan publiski, gan aizkulisēs ik pa laikam izskan arī citu potenciālo valsts augstākās amatpersonas pretendentu vārdi.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!