Foto: DELFI

Biedrība "Latvijas attīstībai" līdz Saeimas vēlēšanām izveidos partiju, kas darbību balstīs uz ekonomikas jautājumiem, savukārt biedrība savus plānus valsts attīstībai cer īstenot līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā, pirmdien portāla "diena.lv" tiešraidē sacīja viens no biedrības veidotājiem Edgars Jaunups ("Vienotība").

Viņš klāstīja, ka pašlaik valstī jābeidz kā prioritārus darba kārtībā izvirzīt nacionālos jautājumus, tā vietā uzmanība jāvelta ekonomikai un attīstībai. Konkrētu rīcības modeļu izstrāde tapšot diskusijās, uz sarunām aicinot arī politiķus. Ideju pamatprincipi būtu vietēja kapitāla sargāšana, atbalsts darba devējiem, kā arī valsts kapitāla ieguldīšana ekonomikas stimulēšanā.

"Gatavas receptes, ko mēs gribētu izdzīt cauri, pagaidām vēl nav. Ir izveidota platforma, kurā nākt kopā un runāt. Formāts ir diskusija, saruna, debates ar ekspertu, politiķu piedalīšanos. Tādējādi tik tiešām būs ļoti strukturēti konkrēti priekšlikumi ar iniciatīvām, kam būtu jānonāk valdības darba kārtībā," pavēstīja Jaunups.

Pašlaik ir skaidrs, ka priekšlikumu apzināšana un apkopošana ilgs vienu vai divus gadus, taču "Latvijas attīstībai" mērķis ir ideju īstenošana līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā, lai no ekonomikas viedokļa būtu "daudz attīstītāka un sabalansēta, daudz konkurētspējīgāka valsts".

Jaunups pauda pārliecību, ka nākamajās Saeimas vēlēšanas kandidēs jauna partija, kas savu piedāvājumu balstīs uz biedrības izstrādātajiem priekšlikumiem.

Skaidrojot savu aizvirzīšanos no "Vienotības" un biedrības izveides apsvērumus, viņš norādīja, ka jau neilgi pēc 11.Saeimas vēlēšanām iezīmējās nacionālā jautājuma izvirzīšanās priekšplānā un darbam koalīcijā izvēlēta Nacionālā apvienība. Tomēr, pēc Jaunupa domām, valdībā būtu vajadzējis ņemt "Saskaņas centra" (SC) politiķus, kuri tur darbotos līdz ar latviešu politiķu stabilu vairākumu. Ja tā būtu noticis, droši vien viens no SC līderiem Nils Ušakovs nebūtu parakstījies par krievu valodu un nebūtu izrietējuši tālākie notikumi ap valodu referendumu, kas Latvijas darba kārtībā bijuši pēdējā pusgada laikā, pastāstīja Jaunups.

Jaunups sacīja, ka patiesībai neatbilst versijas, ka biedrība "Latvijas attīstībai" būtu radīta kā piedēklis "Vienotībai" vai Zatlera Reformu partijas atbalstam.

"Ir cilvēku idejas, pārliecības, viedokļi, un ir pirmais formālais solis ‒ dibināt biedrību. Mēs tik tiešām uzskatām, ka pēc vēlēšanām ir ļoti daudz diskusiju par pāris tematiem, kas pamatā ir nacionāli jautājumi, un ļoti maz diskusiju par attīstību, ekonomiku," teica Jaunups.

Viņš pauda pārliecību, ka jaunās biedrības aktīvistu vidū esošie uzņēmēji Valērijs Belokoņs, Olafs Berķis un citi nav uzskatāmi par "jaunas oligarhijas sākumu", jo šie uzņēmēji atšķirībā no iepriekšējiem par oligarhiem dēvētajiem politiķiem negatavojas pretendēt uz varu. Viņi kā uzņēmēji vēloties paust savas domas un redzējumu, kā arī ieviest Latvijā idejas, ko redzējuši un novērtējuši ārvalstīs.

Jaunups uzsvēra, ka jaunās biedrības aktīvistu vidū esošie uzņēmēji neplāno kandidēt vēlēšanās, bet biedrības darbā piedāvāt savu idejisko redzējumu.

Jau vēstīts, ka Einara Repšes ("Vienotība") vadībā nodibināta biedrība "Latvijas attīstībai", kurā ir arī uzņēmēji Berķis un Belokoņs. Bijušais politiķis Repše neizslēdz arī partijas izveidi.

Biedrības dibinātāju vidū bez Repšes, Berķa un Belokoņa ir arī "Vienotības" biedrs Rīgas domes deputāts Jaunups, no "Jaunā laika" izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, "Vienotības" priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!