Foto: LETA

"Es nevaru ietekmēt to, ka katru brīdi pasaulē piedzimst pa kādam noziedzīgam prātam". Tā, reaģējot uz aizturētiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem un pašas atstādināšanu no amata, portālam "Delfi" sacīja dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Kā ar sava padomnieka Andreja Vaivara starpniecību uzsver Jaunzeme: "Man ir 0 tolerance pret korupciju! Es varu ieviest pretkorupcijas sistēmas dienestā, kas ļauj izskaitļot negodprātīgas darbības un pieķert vainīgos, pieņemt spēcīgu IDP vadītāju un stiprināt šo pārvaldi un īstenot dažādus citus pasākumus, bet… es nevaru ietekmēt to, ka katru brīdi pasaulē piedzimst pa kādam noziedzīgam prātam".

Kā norāda no darba atstādinātā ierēdne, negodprātīgu darbinieku izskaušana notiek un notiks.

"Šī problēma valsts pārvaldē diemžēl pastāv. Ja šīs problēmas nebūtu, mēs netērētu līdzekļus IDP uzturēšanai. Līdzīgi var teikt – ja sabiedrībā kopumā visi būtu godprātīgi, diez vai mums vajadzētu Valsts policiju. Šajā kontekstā jānorāda uz diviem aspektiem. Pirmkārt, joprojām ir optimisti, kas uzskata, ka uz viņiem VID ieviestās pretkorupcijas sistēmas neattiecas, un viņus nekad nepieķers. Pieķers! Un, jā – jau tagad varu pateikt, ka aizturēšanas būs vēl. Otrkārt, es nevaru nepieminēt finanšu ministra attieksmi pret VID darbu. Mēs radam vidi, lai korupcijas nebūtu, izmeklējam, aizturam, bet katru reizi, kad ir rezultāts, kad tiek atklāta korupcija, ministra reakcija ir agresīva, norādot, ka netiek darīts nekas, lai korupciju novērstu?" stāsta Jaunzeme.

Viņa uzsver, ka šobrīd korupcijas lieta vēl pat līdz tiesai nav nonākusi, bet finanšu ministrs jau vainīgo atradis un notiesājis.

"Jā, pēdējā laikā aizturēšanu ir daudz, bet kāpēc? Tāpēc, ka pēdējo dažu gadu laikā ar šo problēmu VID tiešām tiek strādāts, nevis tikai veidota kūsājoša darba imitācija. Un tāpēc, ka šodien tieši VID ir valsts iestāde, kurā ir sava spēcīga, ar ģenerāldirektora atbalstu strādājoša IDP. Kurā tad vēl tāda ir? Neuzskatu, ka alternatīva ir korupciju neredzēt par spīti pret mani vērstajai agresijai," sacījusi Jaunzeme.

"Vēl tikai jāpiebilst, ka tieši Finanšu ministrija bija tā, kas man lika atjaunot darbā par negodprātīgu rīcību atbrīvotu muitnieku. Ļoti ceru, ka attiecībā uz pēdējiem aizturētajiem nebūs tāds pats scenārijs," viņa turpina.

"Delfi" jau ziņoja, ka ceturtdien finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) ir izdevis rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes atstādināšanu.

Ministrs uzdevis lemt par VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktora Kaspara Podiņa atbildību un atstādināšanu uz pārbaudes laiku, ņemot vērā nesenās KNAB aizturēšanas VID Muitas un finanšu policijā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) noziedzīgu grupu, kurā ietilpa arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu un muitas policisti, tur aizdomās par krimināllietas safabricēšanu un mēģinājumu no kokrūpnieka, "Stiga RM" īpašnieka Andra Ramoliņa izspiest 100 000 eiro kukuli.

KNAB sīkāku informāciju par šo lietu nesniedza, bet aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka lietā tika apcietināts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes kādas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs. TV3 vēstīja, ka viņš un otra apcietinātā persona drošības līdzekli pārsūdzēja, taču tiesa atteikusi to mainīt.

Jaunzeme VID vadītājas amatu ieņēma kopš 2019. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!