Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatam virzītā Ieva Jaunzeme izlēmusi pieteikties amatam, lai, izmantojot savas prasmes un iemaņas, turpinātu bijušās dienesta vadītājas Ilzes Cīrules un viņas komandas iesākto, preses konferencē pauda pati Jaunzeme.

Viņa uzsvēra, ka viņai ir tuva Cīrules ideja par VID kā draudzīgu, saprotamu un taisnīgu iestādi. Tāpat viņai ir tuvas arī Cīrules, viņai vēl esot amatā, iedibinātās vērtības - profesionalitāte, sadarbība, godīgums un atbildība. Jaunzeme norādīja, ka viņa asociē sevi ar šīm vērtībām, tāpēc arī uzdrīkstējusies startēt konkursā.

Potenciālā VID vadītāja uzsvēra, ka ir iepazinusies ar VID stratēģiju un tā viņu uzrunājusi. Viņa sacīja, ka vienmēr redz iespēju attīstībai un turpinās Cīrules iesākto, pieļaujot gan, ka pastāv iespējamība par kādām izmaiņām, jo "laiks prasa savu".

Runājot par prioritārajiem darbiem, Jaunzeme norādīja, ka tā būs ēnu ekonomikas apkarošana un digitalizācija. Proti, viņa saredz nepieciešamību pēc cilvēkiem VID, kas nodarbojas tikai ar ēnu ekonomikas apkarošanu. Savukārt attiecībā uz digitalizāciju Jaunzeme atzina, ka par to gan daudz runāts, gan daudz runāts, taču viņa redz iespēju, piemēram, maziem un vidējiem uzņēmumiem atskaites aizpildīt tiešsaistē.

Jaunzeme apliecināja, ka šī ir pirmā reize, kad viņa piedalās konkursā uz VID ģenerāldirektora amatu.

Valsts kancelejas (VK) direktors Jānis Citskovskis, kurš vadīja konkursa komisiju, norādīja, ka tā patlaban paveikusi savu darbu. VK iesniegs informāciju par konkursa rezultātiem Finanšu ministrijai. Pēc tam tālākais lēmums būs politiķu ziņā, teica Citskovskis, komentējot jautājumu, vai lēmumu par Jaunzemes apstiprināšanu pieņems vēl esošā vai jau jaunā valdība.

Tāpat Citskovskis apliecināja, ka attiecībā uz Jaunzemi tiesībsargājošo iestāžu priekšpārbaudē netika konstatētas nekādas pazīmes, kuras nominācijas komisijai neļautu virzīt Jaunzemi apstiprināšanai amatā. "Man ir pārliecība, ka nav nekādu apstākļu vai šķēršu, aizdomu, ka Jaunzeme būtu neatbilstoša amatam," noteica VK direktors.

VK vadītājs arī norādīja, ka Jaunzeme ieguvusi visaugstāko novērtējumu un komisijas lēmums, kā uzvarētāju konkursā virzīt Jaunzemi, bijis vienbalsīgs. Komisijas vērtējumā pretendentam ir plaša un vispusēja pieredze pārmaiņu vadībā, lielu kolektīvu vadībā, redzējums un skatījums kā jāattīstās VID, kādas pārmaiņas nepieciešamas, kādai jābūt sadarbībai ar uzņēmējiem.

Jau ziņots, ka naktī uz sestdienu, 10. martu, negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule, kura vadīja VID kopš 2016. gada novembra.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora atlases konkursā visaugstāko komisijas novērtējumu ieguvusi Ieva Jaunzeme.

Konkursa noslēgumā komisija izvēlēto atbilstošāko pretendentu ieteiks finanšu ministram, kurš savukārt pieņems lēmumu par šī pretendenta kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai Ministru kabinetā. Ja VID ģenerāldirektora amata kandidāts gūs nepieciešamo valdības atbalstu, tas šajā amatā tiks iecelts uz pieciem gadiem.

"Esam patiesi gandarīti par konkursa iznākumu, jo, komisijas locekļu ieskatā, ir izdevies atrast patiešām pieredzējušu, erudītu profesionāli, kas, neraugoties jau uz gūto bagāto pieredzi un zināšanām, joprojām ir arī gatava attīstīties, izzināt jaunās tendences un pielāgoties tām. Nozīmīgs Ievas Jaunzemes trumpis ir darba pieredze gan valsts sektorā, gan privātajā – pārstāvot uzņēmējus," atzinīgi par konkursa rezultātu iepriekš izteicies konkursa komisijas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Jaunzeme līdz šim strādājusi Ekonomikas ministrijā, ieņemot Administrācijas vadītāja amatu, bet iepriekš bijusi valsts sekretāre Labklājības ministrijā.

Tāpat potenciālā VID ģenerāldirektore sešus gadus vadījusi Konkurences padomi, bet pirms tam bijusi padomniece Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā.

Jaunzeme četrus gadus bijusi Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore. Viņai ir biznesa vadības maģistra grāds un arī Ekonomikas fakultātes ekonomista diploms, kas ar Akadēmiskās informācijas centra lēmumu pielīdzināts profesionālā maģistra grādam.

Jaunzeme pārvalda divas svešvalodas – angļu un krievu – un pamatzināšanu līmenī ir apguvusi vācu un franču valodu, informēja Valsts Kancelejas Komunikācijas departamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!