Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 5. februārī, lēma apstiprināt Ievas Jaunzemes kandidatūru Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā. Jaunā vadītāja uzsver - viņa centīsies darīt visu, lai VID reputācija būtu tīra.

Jaunzeme pirms valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka viņai ir daudz vaicāts par kadru politiku VID. Jaunā VID vadītāja steidza mierināt, ka dienesta darbiniekiem, kuri strādā godprātīgi, nav pamata bažām par savu nākotni dienestā. Vienlaikus Jaunzeme uzsvēra, ka centīsies darīt visu, lai VID reputācija būtu tīra.

Vaicāta, vai ir plānots samazināt darbinieku skaitu VID, jaunā vadītāja pauda, ka pēdējo gadu laikā jau ir samazināts darbinieku skaits dienestā un, sekojot jaunajiem VID izaicinājumiem, Jaunzeme pauda cerību, ka turpinājumā šādi samazinājumi nesekos. Vienlaikus viņa atzina, ka ir jārunā par darba efektivitāti.

Viens no svarīgākajiem neatliekamajiem darbiem ir VID darbības un attīstības stratēģijas izstrāde. Šobrīd spēkā esošā stratēģija ir veidota 2017.–2019. gadam. Taču, kā norādīja Jaunzeme, gads paies ātri un strādāt pie jaunās stratēģijas jāsāk jau tagad.

Apstiprināšanai amatā Jaunzeme virzīta, ievērojot finanšu ministra ieteikumu. "Jaunzemes kundzes apstiprināšana VID ģenerāldirektores amatā ir viens no pirmajiem valdības uzdevumiem. Esmu saņēmis pozitīvas atsauksmes no visām valdību veidojošām partijām. Esam jau pārrunājuši sadarbību, vienojušies par kopīgiem uzstādījumiem," vēl pirms Jaunzemes apstiprināšanas amatā mediju pārstāvjiem otrdien stāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Viņš uzsvēra, ka liela nozīme tiks pievērsta profesionālam un efektīvam nodokļu administrācijas darbam. "Uzskatu, ka Jaunzemes kundzei jāturpina iepriekšējas vadītājas iesāktais. Nepieciešams stingri vērsties pret tiem, kas izvairās no nodokļu nomaksas, konsultēties ar dažādām asociācijām, biznesa pārstāvjiem," pauda Reirs. Tieši nozares, pēc ministra uzskatiem, ir tās, kas zina vislabāk, kā uzlabot vidi, cīnīties pret nodokļu nemaksātājiem. "VID jāiet uz priekšu. Tehnoloģiju iespējas neļauj apstāties, bet mudina būt drošiem. Domāju, ka Jaunzemes kundzei būs izaicinājumiem piepildīts darbs," viņš uzsvēra. .

Vairāki ministri MK sēdē sveica Jaunzemi ar jauniegūto amatu, kā arī novēlēja panākumus. "No Tieslietu ministrijas puses varu teikt, ka rūpēsimies, lai varētu ieviest bezkompromisa tiesiskumu," pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

"Vēlamies VID redzēt kā modernu institūciju. Lai tā balstās uz sadarbību ar uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Manuprāt, galvenais ir veidot uzticību. Un to iespējams iemantot tikai ar kopdarbu," uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Jau ziņots, ka 2018. gada augustā tika izsludināts konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu.

Tā brīža finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) izveidotā VID ģenerāldirektora amata pretendentu vērtēšanas komisija pieņēma lēmumu Jaunzemi virzīt iecelšanai VID vadītāja amatā. Toreiz tika secināts, ka Jaunzeme vislabāk atbilst amata aprakstā izvirzītajām prasībām, viņa ieguva visaugstāko vērtējumu pretendentu vērtēšanas mutvārdu intervijā un vadības kompetenču novērtēšanā. Tāpat par viņu sniegtas pozitīvas atsauksmes no iepriekšējiem sadarbības partneriem, kolēģiem un vadītājiem.

Jaunzemei ir maģistra grāds biznesa vadībā un ekonomikā, viņa brīvi pārvalda angļu un krievu valodu, kā arī ir apguvusi franču un vācu valodas pamatzināšanas. Jaunzeme līdz šim strādājusi Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītājas amatā, bijusi Labklājības ministrijas valsts sekretāre un ieņēmusi Konkurences padomes priekšsēdētājas amatu, kā arī bijusi Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore.

Jau iepriekš Jaunzeme uzsvērusi, ka prioritārie darbi būs ēnu ekonomikas apkarošana un digitalizācija. Turklāt digitalizācijai jābūt kam vairāk par dokumentu elektronisku apriti.

Tāpat Jaunzeme paudusi, ka sākotnēji uzņēmumi ir jākonsultē, jo labprātīga nodokļu nomaksa ir lētāka uzņēmējiem. Taču atkārtotu un ļaunprātīgu pārkāpumu gadījumos jāķeras pie sodīšanas.

Vēstīts, ka VID ģenerāldirektora atlases konkursā visaugstāko komisijas novērtējumu ieguva tieši Jaunzeme. Viņa amatā sola turpināt bijušās dienesta vadītājas Ilzes Cīrules un viņas komandas iesākto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!